mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2017. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

A megszállási emlékmű miatt mondott le Zoltai Gusztáv

2014-04-09 20:27:17
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Lemondott Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója – erősítette meg Heisler András, a Mazsihisz elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este.Heisler András elnök elmondta: a szervezet vezetősége szerdán szűk körű tárgyalást folytatott, aminek a végén Zoltai Gusztáv úgy távozott, hogy szóban és írásban is lemondott.

Közlése szerint a döntés szoros összefüggésben van a német megszállás áldozatainak a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművével. Mint hozzátette, Zoltai Gusztáv azzal indokolta lemondását, hogy nem akarja folytatni közéleti munkáját, mert mentálisan rendkívül megterheli.

A Mazsihisz elnöke szerint Zoltai Gusztáv lemondása nagyon erős jelzés. Mint mondta, Zoltai 79 éves, holokauszttúlélő, érthető az érzékenysége az emlékmű ügyében.

Heisler András elmondta: a Mazsihisz értetlenül áll a Szabadság térre tervezett emlékmű építése előtt, szerintük azt nem szabadna felállítani. Nem a miniszterelnök ígérete szerint zajlanak az események – jegyezte meg, utalva arra, hogy Orbán Viktor februárban azt javasolta a Mazsihisznek, hogy húsvét után folytassák a konzultációt.

A Mazsihisz elnöke elmondta, civil ellenállással és a nemzetközi közvélemény "felhasználásával" megpróbálják megakadályozni vagy megnehezíteni az emlékmű felállítását. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha mégis megépül az emlékmű, azt válaszolta, hogy "kikerüljük a Szabadság teret, nem tudunk mást csinálni, és várjuk azt a pillanatot, amikor a (...) szoborparkba fogják szállítani".

Heisler András arra is kitért, hogy vasárnap vezetőségi ülést tartanak, ott döntenek, megkeresik-e a kormányt. Egyúttal jelezte: a miniszterelnök februári levele óta nem folytattak érdemi egyeztetést a kabinettel.

Zoltai Gusztávot több mint húsz éve, 1991-ben választották meg a Mazsihisz ügyvezető igazgatójává. Miközben a Mazsihisz elnökének személye többször is változott az idők során, Zoltai Gusztáv megszakítás nélkül egészen mostanáig betöltötte tisztségét.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008