mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Heisler András: a helyzet komplex értékelése vezetett Zoltai Gusztáv lemondásához

2014-04-10 17:39:18
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A helyzet komplex értékelése vezetett Zoltai Gusztávnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójának szerdai hatályú lemondásához – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke csütörtökön az MTI-nek.Zoltai Gusztáv lemondását azzal indokolta, hogy az idén betölti 79. életévét, és munkakörének ellátása egyre nagyobb megterhelést jelent számára. Az indoklásban az is szerepel, hogy "mint holokauszttúlélő számára a Magyarországon kialakult közéleti légkör olyan, amelyben nem kíván a továbbiakban a zsidó közösség vezetője lenni" – ismertette Zoltai Gusztáv levelét a Mazsihisz elnöke.

zoltaiguszt__v_mti_foto.jpg
Fotó: Kovács Attila / MTI


Heisler András összegzése szerint Zoltai Gusztáv döntésében szerepet játszhatott a személyes megfontolás, illetve egészségi, szakmai meggondolások, valamint a Mazsihisz gazdálkodásának átvilágítása és a jövőbeli feladatok ismerete is.

Megjegyezte: Zoltai Gusztávnak a napokban volt egy nagyon indulatos nyilatkozata a német megszállás áldozatainak a fővárosi Szabadság térre tervezett emlékművével kapcsolatban.

A Mazsihisz elnöke kiemelte: a sajtóban elterjedt híresztelésekkel ellentétben a Mazsihisz mostani átvilágítása nem érintette sem a Kozma utcai temető, sem a Zsidó Múzeum liftberuházásának ügyét, ugyanis ezek 2011-ben zajlottak, az átvilágítás pedig nem ezzel az időszakkal foglalkozott, az szervezeti, jogi, gazdasági területen zajlott. Az átvilágítást az általuk kiírt pályázaton győztes cég végezte el jó minőségben – tette hozzá.

Elmondta, hogy a vasárnapi vezetőségi ülésen tárgyalják meg, miként választják meg a Mazsihisz új ügyvezető igazgatóját.

Heisler András hangsúlyozta: a Mazsihisz értékközpontúan közelíti meg a német megszállás áldozatai emlékművének kérdését, és nem kíván belefolyni a pártpolitikai csatározásokba. Véleménye szerint a sok tiltakozás azonban azt jelzi, hogy ez nem "zsidó ügy, hanem a magyar társadalom ügye".

Emlékeztetett arra: tiltakoztak az ellen, hogy Budapest egyik fontos közterén olyan emlékművet állítsanak fel, amelynek az üzenetét hamisnak tartják. A Mazsihisz azon túlmenően, hogy az álláspontját markánsan megfogalmazta és megfogalmazza, más akciót nem kezdeményezett, és formálisan nem csatlakozott egyik megmozduláshoz sem.

Hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy nincs akkora erejük a civil mozgalmaknak, hogy a hatalom akaratát megakadályozzák, ha az fel akarja építeni az emlékművet, akkor fel is építi, "mi meg nagy ívben el fogjuk kerülni".

Felhívta a figyelmet arra: a kormányzat kommunikációja szerint a német megszállás összes áldozatának akarják emelni az emlékművet, ez pedig a Mazsihisznek azért nem felel meg, mert ebbe beletartozhatnak azok is, akik az áldozatokat eredetileg üldözték, de a későbbiekben ők is áldozattá váltak. "Ezen a helyen és ebben az időpontban ezt a szobrot" ne valósítsák meg – jelentette ki.

Mint mondta, a kormányzat és a Mazsihisz között felmerült kérdésekkel kapcsolatban mindig a párbeszédre helyezték a hangsúlyt, de egyelőre nem keresték meg őket, most pedig még az Orbán Viktor miniszterelnök által februárban levélben kért türelmi időben vannak. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008