mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

A zsidók összeírására szólítottak fel álarcos ismeretlenek Donyeckben

2014-04-20 13:39:19
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Felháborodását hangoztatta Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök egy tévéinterjúban amiatt, hogy Kelet-Ukrajnában a héten antiszemita szórólapokat osztogattak, amelyek a zsidók összeírására szólítottak fel. A kormányfő követelte, hogy kerüljenek bíróság elé "ezek a gazemberek".Az oroszbarát felkelők által ellenőrzött Donyeck zsidó közösségének tagjai pénteken döbbenten reagáltak a röplap tartalmára, miszerint a zsidók regisztráltassák magukat zsidóként a keleti régió önjelölt szeparatista hatóságainál, deportálás vagy vagyonelkobzás terhe mellett.

Az NBC amerikai tévétársaságnak adott, vasárnap adásba kerülő interjújában az ukrán kormányfő kijelentette: sürgetni fogja "az ukrán katonai és biztonsági erőket, valamint a belbiztonsági szolgálatot, hogy nagyon hamar találják meg ezeket a gazembereket, és adják át őket az igazságszolgáltatásnak".

Az incidens kedden történt a donyecki zsinagógánál, amikor mintegy húsz hívő jött ki onnan a pészah, a zsidó húsvét második napjának megtartása után. Ott osztogatta három álarcos ember a szórólapokat, amelyeken a "donyecki köztársaság" címere és az orosz zászló volt látható.

"Ez nemcsak tűrhetetlen, hanem groteszk is. Túlmegy minden elfogadható mértéken" - fakadt ki csütörtöki genfi sajtóértekezletén John Kerry amerikai külügyminiszter. Barack Obama amerikai elnök az "undorát" hangoztatta.

Jacenyuk az interjúban arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "álma a Szovjetunió helyreállítása, s minden nap messzebbre megy". '"Úgy vélem, e század legnagyobb katasztrófája a Szovjetunió helyreállítása lenne Putyin elnök védőszárnyai alatt" - tette hozzá. (InfoRádió / MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008