mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Budapest hőse – Raoul Wallenberg: Meghívó emlékműavatásra és könyvbemutatóra

2014-06-11 13:15:25
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Svédország Nagykövetsége és a Park Könyvkiadó minden érdeklődőt szeretettel a Raoul Wallenberg köztéri emlékművének 2014. június 17-én, kedden 17:00 órától tartandó avatására és a róla megjelenő kötet bemutatójára.A puszta tény, hogy a svájci és a svéd követségen fogadják a zsidókat, meghallgatják és előjegyzik őket, felbátorított sokakat, akik hajlandók segíteni.  Elég volt arra, hogy életre keltse a jelenleg bénult önvédelmi ösztönt.” (Raoul Wallenberg jelentése a svéd külügyminisztériumnak)


PROGRAM

wallenberg_meghivo.jpg


17:00 óra

Könyvbemutató és pódiumbeszélgetés
Bengt Jangfeldt Raoul Wallenberg élete című kötetéről a szerző Vári György irodalomtörténésszel beszélget, az Erzsébet téri Design-Terminál konferenciatermében.

A könyvbemutatót követően: Ulla és Gustav Kraitz „Ne feledd” című Wallenberg emlékművét Dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter; Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete valamint Nina Lagergen, Raoul Wallenberg testvére avatja fel az Erzsébet téren.

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze június 13-ig, az info@parkiado.hu e-mail címen.

 

Részlet a könyvből:

„»Életem talán legizgalmasabb 3–4 hetét éltem át – írta anyjának Wallenberg augusztus 6-án, négy héttel Budapestre érkezése után. – Bizony felfoghatatlan méretű tragédiát lát itt az ember, amerre néz, de annyi a munka éjjel-nappal, hogy csak néha tud reagálni rá.« Két nappal korábban töltötte be harminckettedik évét. »A születésnapom igazán mulatságosan esett! Csak délután figyeltem fel a dátumra, és megemlítettem a dolgot lelkes titkárnőm, Nákó grófnő előtt. Két óra múlva egy gyönyörű felszerelés állt íróasztalomon, levéltálca, naptár, tolltartó stb. egy flaska pezsgő és virágok társaságában.«

Egy hónap alatt Wallenberg élete alapjaiban változott meg. A jelentéktelen üzletember egy nemzetközi válsággóc kellős közepébe került. Olyan feladatot bíztak rá, amely nagy felelősséggel járt, és ez felszabadította vele született energiáit és tettvágyát. A szakmai frusztráció évei után főnöki pozícióban találta magát. Hamarosan ismertté vált Budapesten, főképp a zsidók között, akik számára ő lett a fény az elhúzódó sötétségben. »A puszta tény, hogy a svájci és a svéd követségen fogadják a zsidókat, meghallgatják és előjegyzik őket, felbátorított sokakat, akik hajlandók segíteni – jelentette Wallenberg a svéd külügyminisztériumnak. – Elég volt arra, hogy életre keltse a jelenleg bénult önvédelmi ösztönt.« (Részlet a „Wallenberg úgy dolgozik, mint egy őrült” című fejezetből)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008