mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

A holokauszt áldozataira emlékeztek Kecskeméten

2014-06-11 22:23:33
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A kecskeméti zsidó temető Mártír-csarnokában vasárnap Gyász-Istentisztelet keretében emlékeztek meg a holokauszt majd másfélezer helyi áldozatáról.Kecskeméten, 1944 tavaszán kegyetlenül végrehajtották a helyi közigazgatás dolgozói a gettósítási rendeletet, majd a csendőrség segítségével vagonokba zsúfolták a kecskeméti és a környékbeli zsidókat, többségüket Auschwitzba deportálták.

A Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke, Prof. dr. Grósz Andor köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ alelnöke emlékezett a mártírokra, azokra, többek között a munka-szolgálatosokra is, akiket még a deportálás előtt gyilkoltak meg.

Megemlékezett a túlélőkről, akik egész életükben magukban hordozták az iszonyú emlékeket, de évről-évre eljöttek, hogy imádkozzanak a halottaikért.

Elmondta, 20 évvel ezelőtt az 50. évfordulón még túlnyomórészt ők töltötték meg a Mártír csarnokot, ma azonban már csak két kecskeméti túlélő jöhetett el, - akiket külön is köszöntött –, a többiek már nincsenek közöttünk.

Az elhunyt holokauszt túlélők azt az erkölcsi kötelességet rótták ránk, a második és harmadik nemzedékre, hogy mi is őrizzük meg a meggyilkoltak emlékét, soha nem hagyjuk elfeledni, milyen szörnyű bűnt követtek el Kecskemét Város hatósági emberei a saját polgáraik ellen.

Külön kiemelte, milyen nagy megtiszteltetés, hogy a társegyházak képviselői is eljöttek, a Református Egyháztól Varga Nándor lelkipásztor, Igazgatótanács elnöke, és Kuti József lelkipásztor, elnöklelkész, a Görög-Keleti Egyháztól Fecák László parókus, szervezőlelkész hogy osztozzanak gyászunkban.

Kerekes Béla Főkántor gyászimája után dr. Róna Tamás PhD. rabbi mondott nagyívű emlékbeszédet bibliai és talmudi példázatokkal idézte fel a meggyilkoltak szörnyű sorsát, párhuzamot vont a Szentély pusztulása és a holokauszt tömeggyilkosságai között.

A megemlékezést a gyászolók közös Káddis Imája zárta be.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008