mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Brit zsidó szervezetek tiltakoznak az izraeli termékeket kínáló áruházak elleni akciók miatt

2014-08-19 13:51:51
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Nyilatkozatban ítélték el a legnagyobb brit zsidó szervezetek azokat a nem egyszer erőszakos akciókat, amelyeket egyes kampánycsoportok hajtottak végre az elmúlt hetekben izraeli termékeket kínáló nagy-britanniai áruházak ellen az izraeli hadsereg gázai hadműveletei ellen tiltakozva.A háromszázezres brit zsidóság két legnagyobb képviseleti szervezete, a Board of Deputies és a Jewish Leadership Council közös közleményben idézte fel, hogy a tiltakozó csoportok az utóbbi időszakban több nagy-britanniai Tesco áruházat feldúltak, a második legnagyobb brit élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat, a Sainsbury's egyes boltjainak kóser árukat kínáló részlegeit pedig elzárták a vásárlók elől, és nyomást gyakorolnak más üzlethálózatokra is az izraeli eredetű áruk bojkottja végett.

A Sainsbury's egyik londoni belvárosi áruháza a kampány hatására eltávolította polcairól a kóser élelmiszereket, attól tartva, hogy a tiltakozók feldúlják az üzletet - áll a zsidó szervezetek nyilatkozatában.

A közlemény szerint a boltok elleni ilyen akciók azzal a kockázattal járnak, hogy a szervezők a helyi közösségek megosztásával "a közel-keleti konfliktust importálják" Nagy-Britanniába.

A zsidó képviseletek felszólítják az érintett üzletek vezetőit, hogy hasonló erőszakos tiltakozó akciók esetén hívják a rendőrséget. A nyilatkozat arra is felszólítja az áruházakat, hogy tartózkodjanak bármiféle bojkottól vagy diszkriminációtól, mivel ha engednek a nyomásnak, azzal azt jeleznék, hogy hatékony eszköz az erőszak és a megfélemlítés.

A gázai hadműveletek kezdete óta jelentősen megugrott az antiszemita incidensek száma is Nagy-Britanniában. A brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) közölte, hogy júliusban száznál több olyan verbális vagy fizikai támadásról szerzett tudomást, amelyek a brit törvények alapján bűncselekménynek minősülnek; ez a kétszerese a havi átlagnak.

A CST a súlyosabb incidensek között felidézte, hogy az északkelet-angliai Gateshead zsidó közösségének rabbiját muszlim fiatalok az utcán összeverték, az észak-írországi főváros, Belfast egyetlen zsinagógájának ablakait ismeretlen támadók téglákkal zúzták be, London egyik északi kerületében egy bicikliző zsidó kisfiút dobtak fejbe kővel, a gázai hadműveletek elleni tiltakozó demonstrációk némelyikén pedig "Heil Hitler", illetve "Hitlernek igaza volt" feliratú táblák is feltűntek. (MTI)


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008