Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1158]

Izrael 70: ki Gal Fridman, Izrael egyetlen olimpiai aranyérmes
Egy tengerparti kibuc lakója, „a Tenger Mezőié”, édesapja tanította szörfözni hét évesen és bronzérme és aranyérme után egyaránt elbukta még azt is, hogy kijusson az olimpiára. Elbukik és felkel és mindig a csúcsra, mert még a neve is Gal, vagyis hullám, mint az élete, mint mindegyikünk élete.  
 
Darvas István főrabbi Natalie Portmanről: „Mikor keletkezett a vita”?
Natalie Portman nem veszi át a Genesis-díjat, és erről természetesen sok embernek van véleménye, ami egészen addig nem jelent problémát, amíg nem a gondolatolvasás szándékával és vakhitével van átitatva.
 
Csehország és Románia is vinné a követségét Jeruzsálembe. Illetve vinné is meg nem is
Netanjahu miniszterelnök megköszönte Viorica Dancila román miniszterelnöknek, hogy szándéka szerint Jeruzsálembe helyeznék át nagykövetségüket, bár a jobboldali elnök nem úgy gondolja, mint a szociáldemokrata dominanciájú kormány.  
 
Az antiszemitizmus ellen tüntettek több német nagyvárosban
Az arab világból érkezett menedékkérők révén felerősödött antiszemitizmus ellen tüntettek szerdán több német nagyvárosban.  
 
Az élet menete: Vagonkiállítás nyílt a győri pályaudvaron
Győrbe érkezett az Élet Menete Alapítvány Holokauszt vándorkiállítása, amely tulajdonképpen egy speciálisan berendezett marhavagon. Az áldozatoknak emléket állító, a győri vonatkozásokat is bemutató utazó múzeumot vasárnapig tekinthetjük meg.  
 
Netanjahu levele Orbánnak: partnerségünk a következő években erősödni fog
Köszönetet mondott Izrael iránti állhatatos barátságáért és az elmúlt években kialakított szoros szövetségesi kapcsolatért Orbán Viktornak írt válaszlevelében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és sok sikert kívánt magyar kollégája újabb kormányzati ciklusára.
 
Egy szolgálattal töltött élet: köszönet Schőner Alfrédnek
Schőner Alfréd 21 év után távozik, leköszön a Rabbiképző-Zsidó Egyetem éléről, nyugdíjba vonul. Az aktív, vezetői évek lezárulása után új időszak kezdődik az életében, amelyben ismét a tapasztalat, a tudás átadásáé lesz a főszerep.  
 
A brit Munkáspárt nyárig „felszámolja” a párton belüli antiszemitizmust
A brit Munkáspárt legkésőbb július végéig „rendezi” a párton belüli antiszemita ügyek „óriási többségét” – közölte szerdán Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő vezetője. Ígéretét a brit zsidó szervezetek kétkedéssel fogadták.
 
Zsidók a Gulágon: folytatódik irodalmi és történelmi beszélgetésünk
Ungvári Tamás irodalomtörténésszel és Csunderlik Péter történésszel beszélget Pető Péter újságíró a sztálini táborrendszerről és méltatlanul elfelejtett krónikásukról, Lengyel Józsefről, 2018. április 25. (szerda), 18:00 órakor. 
 
Potápi: Izrael annak köszönheti fennállását, hogy megvédte magát
Az 1948-ban alakult független Izrael annak köszönheti fennállását, hogy mindvégig megvédte országa területét és népét – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden Bonyhádon. Az eseményen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke Heisler András is jelen volt.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1158]