Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1094]

Mai születésnapos: Krúdy Gyula, a tiszaeszlári vérvád krónikása
A magyar irodalom örök titkos favoritja, a ködlovag, akinek alakja mindig elvész a maga teremtette atmoszférikus ködben, aki folyton ír, maga sem tudja mit hová és akinek munkáiból, elszórt firkálmányai közül mindig előkerül egy-egy gyöngyszem. Írt egy szép regényt földijeiről, a szegény tiszaeszlári zsidókról is.
 
Merav Michaeli: Minél több nő álljon elő az igazsággal
Budapesten járt Merav Michaeli izraeli ellenzéki politikus, az ismert médiaszemélyiségből lett Knesszet-tag, a kisebbségi jogokért, a női egyenjogúságért, a munkavállalók érdekeiért küzdő parlamenti képviselő. Merav Michaelinek magyar kötődése is van: a nagypapája Kasztner Rezső (1906-1957) volt, ami máig meghatározó tényező az identitásában.
 
Verset olvasni nem kötelesség, hanem élvezet
A Kolozsvári Zsidó Napok keretében az erdélyi nagyváros híres szülöttével, Balla Zsófiával találkozhatnak a helyi Bulgakov Kávéházban. A beszélgetést Varga Melinda író, szerkesztő vezeti, zongorán közreműködik Nagy Gergő zongoraművész. A költőt ebből az alkalomból kérdeztük többek között a kisebbségi létről, a siker mibenlétéről, kolozsvári kötődéséről és zsidó gyökereiről.
 
A holokausztban meggyilkolt magyar zsidók 80 százalékát azonosították már Izraelben
A holokausztban meggyilkolt magyar zsidók mintegy 80 százalékának, 485 ezer embernek a nevét és adatait sikerült az elmúlt tíz évben azonosítani a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben – írta pénteken a Háárec című izraeli újság internetes változata.  
 
Mai születésnapos: Egy gyászoló zsidóasszony, aki második életében megváltoztatta Amerikát
Egyetlen életidő alatt két életet élt. Először mutatós társasági dáma volt, aztán, a kisgyereke korai halála után, a munkások és a nők jogaiért küzdő női vezető és az első nők egyike, aki szefárd zsinagógában prédikált a zsidók elkülönülése ellen, a próféták szocialista, feminista tanításairól.
 
Európai zsidó diákvezetők Budapesten
A magyar fővárosban tartja első vezetőségi ülését az Európai Zsidó Diákszövetség (European Union of Jewish Students – EUJS) újonnan megválasztott elnöksége. A delegáció e héten pénteken a MAZSIHISZ vezetésével is találkozik. A részletekről Ligeti Andrást, a nemzetközi szervezet Brüsszelben dolgozó ügyvezető igazgatóját kérdeztük.
 
Megkötöm szövetségemet veletek – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:29 óra, az ünnep kimenetele: 18:32 óra. A Tórából ezen a héten a „Noáh” (Mózes 1. 6:9–11:32.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Az áldozat visszatér: százmillió zsidót hozhat nekünk a 21. század
Több tízmillióan élnek ma, akiknek ősei erőszakosan áttérített spanyol zsidók voltak és az online kutatások és a facebook segít nekik megtalálni zsidó dédszüleiket és egymást. Sok tízmillióan érkezhetnek vissza így a zsidó vallásba.  
 
Percek tánca – zenés megemlékezés Szenes Anikóról
A Mensch Alapítvány és a CleanArt Társulat minden érdeklődőt szeretettel meghív, 2017. november 5. (vasárnap) 18:00 órától a Goldmark teremben megrendezendő „Percek tánca" című zenés megemlékezés Szenes Anikóról című programra.
 
Elie Wiesel-emlékérmet bocsátott ki a román jegybank
A romániai származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő numizmatikai sorozatot indít a román nemzeti bank, amely elsőként a tavaly elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, holokausztkutató tiszteletére bocsát ki emlékérmet – derült ki a pénzintézet csütörtöki közleményéből.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1094]