Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]

Mai szülinapos: Rudolf trónörökös, zsidók és magyarok titokzatos, tragikus sorsú barátja
A nagynémet nacionalisták gyűlölték, mert a magyarok és a zsidók pártját fogta állandóan, a legendás emberbarát, Hirsch báró finanszírozta a kicsapongásait, Falk Miksa lapjában tette közzé liberális meggyőződésű szövegeit és a 120 éve kísértő legenda szerint beleszeretett egy egyszerű zsidó lányba, amikor „álruhában” járt a nép között és a lány belehalt a főherceg utáni vágyakozásba.
 
Egy nép, egy szív: Zsidók halnak éhen Kelet-Afrikában, gyűjtenek az amerikai zsidók
Afrika keleti részén ismét éhínség tombol, az ugandai zsidók közül már ketten bele is haltak az éhezésbe. Az amerikai Maryland állam zsidó közössége megmozdult és pár nap alatt 10 ezer dollárt gyűjtöttek össze.  
 
Mazel tov, esküvő Nyíregyházán
5777. Áv hónap 28. napján – azaz 2017. augusztus 20.-án vasárnap, nem csak egy család számára történt emlékezetes dolog, hanem a Nyíregyházi Zsidó Hitközség (NYZSH) és ezzel együtt természetesen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége életében is. Mazsi és Shai, zsidó hagyományokat betartó házasságkötése olyan tradicionális esküvő volt, melyet már hosszú évek óta nem láthattunk az ország ezen részén. A szertartást Deutsch Péter rabbi vezette.
 
Mai születésnapos: Andrew Garfield filmes világsztár, a csodálatos, zsidó pókember
Pókembert egy zsidó figura képregény-zseni találta ki és ezért sem meglepő, hogy egy zsidó színészfiú játssza el. Ugyanaz, aki Mel Gibson legújabb sikerfilmjének fegyvertelen főszereplőjét, hetednapi adventista katonáját alakítja, a keresztény-zsidó-ex-antiszemita megbékélés jegyében.  
 
Scheiber Sándor és a Nap Lovagja: Benedek István Gábor Lovagkeresztet kapott
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Benedek István Gábor író, újságíró, a Remény folyóirat főszerkesztőjének magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat díjat adott át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. Az eslismeréshez szívből gratulálunk.
 
Újjászületik a Magyar Zsidó Múzeum állandó kiállítása
A MAZSIHISZ-Magyar Zsidó Múzeum korábbi, több mint harminc éves állandó kiállítást még az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke nyitotta meg 1984-ben. Ezt a változatlan struktúrát bontotta meg elsőként tavalyi centenáriumi kiállítás, a 100 év – 100 tárgy időszaki tárlat, amely a magyar zsidóság történetével foglalkozik.
 
„Ne legyen valamely alávaló gondolat a te szívedben” – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:33 óra, az ünnep kimenetele: 20:39 óra. A Tórából ezen a héten a „Röé” (Mózes 5. 11:26–16:17.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Mai születésnapos: I. Ferenc József, a boldog békeidők császára és királya
Nem volt kiemelkedő képességű, sem különösebben szeretetreméltó államférfiú, de egy sok tekintetben valóban felívelő korszak emblémája lett.  
 
Heisler András: felelősek vagyunk a határon túli magyar zsidóságért
Felelősek vagyunk a határon túli magyar zsidó közösségekért, és hiszünk a közös jövőben – mondta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek 18. nemzetközi konferenciája pénteki megnyitóján.  
 
Meglepetés: a rum titkos zsidó története
Az egész a spanyol kiűzetéssel kezdődött. Ha az nincs, talán rum sincsen ma.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]