Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]

Elhunyt Uri Avneri, az izraeli békemozgalom alapítója
Kilencvennégy éves korában, szélütés nyomán elhunyt Tel-Avivban Uri Avnirei újságíró és békeharcos, volt parlamenti képviselő, az első izraeli, aki személyesen találkozott Jasszer Arafattal, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetőjével – jelentette a helyi média hétfőn.
 
Az isteni igazság közelében: Szécsi József, egyetemünk oktatójának kitüntetése
Dr. Szécsi József, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem egyetemi docense, a Keresztény- Zsidó Társaság főtitkára, kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült augusztus 20-a alkalmából.  
 
New Yorki botrány: kellenek-e közismereti tárgyak az ortodox iskolákba?
New York polgármesterét sokan azzal vádolják, hogy fél az ultraortodox zsidó szavazóktól Egy vizsgálat során az ultraortodox iskolák felébe be sem engedték az oktatási felügyelőket.  
 
Korcsolán Orsolya: Imádom a nagy, szélesvásznú klasszikusokat
A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Budapest legszebb mozija, az Uránia Nemzeti Filmszínház újra hangversenyteremé változik, hogy színpadán Korcsolán Orsolya nemzetközi hírű hegedűművész Hollywood egykori csillogását idézze meg a közönségnek, miközben a filmvásznon Charlie Chaplin filmjei, Ben Hur vagy a Hegedűs a háztetőn kockái pörögnek.  Az augusztus 29-én, szerdán este 7 órakor kezdődő esten Korcsolán Orsolya partnere Lajkó István zongoraművész lesz. A műsorról a művésznőt kérdeztük.
 
Trendek: vezet az antiszemitizmussal vádolt brit Munkáspárt a közvélemény-kutatásokban
Úgy tűnik, a brit közvélemény nagy részét nem foglalkoztatják a Jeremy Corbyn munkáspárti vezetővel szembeni vádak, ahogy azt is megmérték, igaz, még a legutóbbi botrány kirobbanása előtt, hogy a Munkáspárt vezet a közvélemény-kutatásokban.
 
Ne hajlítsd el az ítéletet, ne fogadj el megvesztegetést – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:35 óra, az ünnep kimenetele: 20:42 óra. A Tórából ezen a héten a „Softim” (Mózes 5. 16:18–21:9.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Heti zsidó tanítás: „mert ember-é a mezőnek fája”? Tóra és környezetvédelem
„Mikor valamely idegen várost hosszabb ideig tartasz körülzárva, hadakozván az ellen, hogy bevegyed azt: ki ne veszítsd annak egy élőfáját sem, fejszével vágván azt; hanem egyél arról és azt magát ki ne irtsad; mert ember-é a mezőnek fája, hogy ostrom alá jusson miattad?” – teszi fel Mózes a retorikai kérdést a mostani – Softim – hetiszakaszban.
 
Palya Bea: Soha ilyen mélyről dalok nem törtek fel belőlem
Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál nyitónapján a Dohány utcai zsinagógában énekel Palya Bea, napjaink egyik legizgalmasabb és legszínesebb énekesője, aki ezúttal a Jávori „Fegya” Ferenc által vezetett Budapest Klezmer Banddel és a Barcelona Gipsy Balkan Orchestrával lép színpadra. A művésznőt az augusztus 26-án este 8 órakor kezdődő koncert kapcsán kérdeztük kedvenc dalairól, s új lemezéről, amely Hazatalálás címmel jelenik meg a jövő hónapban.
 
A nap, amikor a zene született: Madonna 60 éves
A nap, amikor a zene született, 60 éve volt. A nevéből is jól láthatóan katolikus Madonnának nem csaka zenei divatot köszönhettük évtizedeken át – mindig az volt a trend, nagyon hosszan, amit ő csinált, hanem a zsidó misztika népszerűsítését is.
 
Nógrádi Gergely: Egy kántornak a Dohány utcai zsinagóga az etalon
Nógrádi Gergely főkántor és barátai, avagy csillagok koncertje jiddis dalokkal, áriákkal és musical slágerekkel a Dohány utcai zsinagógában augusztus 27-én, este 8 órától. Az egyedülálló zenei eseménynek ígérkező estről a főszervezőt, a műsor egyik fellépőjét, Nógrádi Gergelyt kérdeztük.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]