Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1170]

Kivételes siker: mi adunk otthont a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács világ konferenciájának
A magyar zsidóság történetének kivételes pillanatát jelenti a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács június 24. és 27. közötti éves konferenciája, amelynek aktuális témája: „megbékélés egy törékeny világban”. Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek lesz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) társszervezésében megvalósuló rendezvény egyik főelőadója.
 
Több ezer ultraortodox tüntető Londonban: veszélyben az ultraortodox közösség jövője
Hétezer ember mozdulhatott meg ultraortodox vallási vezetők hívására tegnap, akiktől azt kérték, tiltakozzanak az ultraortodox iskolák fenyegetése ellen. A hatóságok a brit állampolgári értékrend tanítását kérik rajtuk számon, amely szerintük bizonyos pontokon ütközik a Tóra tanításaival.
 
Múzeumok Éjszakája a Holokauszt Emlékközpontban
Könyvbemutatók, koncertek, tárlatvezetések, rendhagyó tárgybemutatók, 2018. június 23. szombat este 6 órától. (Pontos cím: Budapest IX. ker., Páva utca 39.)
 
Volt egyszer, volt egy nagy író: Kányádi Sándor meghalt
Szeretetreméltó ember, nagy magyar költő, aki megőrizte nekünk az elpusztított erdélyi zsidóság hangját, megszólaltatta fájdalmaikat és reményeiket magyar nyelven és most találkozott egykori földijeivel az Eljövendő Világban. Valaki jár a fák hegyén, akit ő már életében is észrevett és megénekelt, és akivel most szemtől-szembe találkozik. Fonassék be az Élet Kötelékébe.
 
Rangos osztrák díjat kapott Heller Ágnes
Az Osztrák Kancellári Hivatalban vehette át a Manès Sperber-díjat Heller Ágnes nemzetközi hírű magyar filozófus. A díjátadón a laudációt Radnóti Sándor esztéta tartotta.
 
Isten csodája: felépül a múlt heti terrorakcióban megkéselt 18 éves lány
Kórházi ágyából tartott sajtótájékoztatón köszönte meg az érte mondott imákat, amelyek szerinte elértek Istenhez.
 
Érthető óvatosság: kitiltották Izraelből a 33 gyerekes zsidó apát
Az egész zsidó sajtót bejárta a hír, hogy a meddő nőknek segítő donor, aki mesterséges úton lett 33 gyerek édesapja, többé nem tevékenykedhet Izraelben.
 
A mártírokra emlékeztek a fehérvári zsidóság deportálásának 74. évfordulóján
A székesfehérvári zsidó temető Mártír Emlékcsarnokában emlékeztek meg vasárnap a 74 esztendővel ezelőtt Fehérvárról és Fejér megyéből deportált mintegy 3 ezer mártírról. A Székesfehérvári Zsidó Hitközség megemlékezésén az istentiszteletet Darvas István, főrabbi és Zucker Immánuel, főkántor vezette.
 
Szentpéteri Áron rövidfilmje nyerte meg Tel-Avivban a nemzetközi diákfilmfesztivált
Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmje nyerte meg Tel-Avivban a diákfilmfesztivál nemzetközi versenyét.  
 
Pontosan leírni a bűnt
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg Mezei Márk Utolsó szombat című első regénye, amely 1944. január 14-én játszódik Budapesten. (A történetről bővebben lásd keretes írásunkat.) A könyv már a megjelenése első hetében vezette a Láng Téka eladási listáját és második helyig jutott a Bookline Kortárs kategória toplistáján, s ajánlja a Libri Trend és Labrisz Egyesület is. A regény kapcsán készítettünk interjút az 1972-ben született szerzővel.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1170]