Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1222]

Zsidó építészek, akik nélkül Magyarország nem így nézne ki
Tíz év munka gyümölcse érett be A magyar zsidó építőművészek öröksége című kötet megjelenésével. A Gottdank Tibor által összeállított, és a K.u.K. Kiadó gondozásában megjelent könyv bemutatóját az Országos Rabbiképző ‒ Zsidó Egyetemen tartották.
 
Budapesti üdvözlet: Shalom, Jeruzsálem!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) örömmel üdvözli a Fővárosi Közgyűlés mai döntését, amelynek értelmében Jeruzsálem nevét kapja egy közterület Budapesten. Ezzel a magyar főváros is csatlakozott azokhoz a világvárosokhoz, amelyek köztéri elnevezéssel tisztelegnek a keresztény-zsidó kultúrában kiemelkedő szerepet betöltő ősi település, a modern Izrael fővárosa előtt.  
 
Salvini az EU Izraellel szembeni politikáját ostorozta Jeruzsálemben
Az Európai Unió Izraellel szembeni elfogult politikáját ostorozta Jeruzsálemben Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, akit Benjámin Netanjahu miniszterelnök Izrael nagy barátjának nevezett – jelentette a helyi média szerdán.
 
Új imaszobát avattak a hanuka ünnepen Kiskunhalason
A hanukának, az egyik legismertebb zsidó ünnepnek a története az i.e. 2. századra nyúlik vissza, amely nem a Tórán, hanem egy hadi eseményen alapszik, ezt az ünnepet ismerik leginkább a nem zsidók körében. Pénteken a hatodik gyertyát gyújtották meg a menórán a halasi zsidó hitközségben, ahol téli imatermet is avattak egyben a hitközség tagjai.
 
Fordítóversenyt hirdet az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem
Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR–ZSE) héber–magyar, magyar–héber fordítóversenyt rendez, melyre szeretettel vár minden héber nyelv iránt érdeklődőt. A versenyt az intézmény az alábbi kategóriákban rendezi meg: kezdő, középhaladó és haladó.
 
Ezek a tények a Rumbach – Együttélés Házáról
A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, a majdani funkciók és tartalmak megalkotása olyan felelősséget helyez vállunkra, amelyet nemcsak eleink, de a jövő generációi felé is viselnünk kell. Természetes és jogos igény a közvélemény időközönként hiteles tájékoztatása a projekt aktuális helyzetéről.
 
Jeruzsálem: a szívünk másik fele
A zsidóság számára Jeruzsálem nem pusztán földrajzi pont a térképen, hanem az imába foglalt név, a legszentebb hely, a hegy és annak sziklacsúcsa, ahol Ábrahám ősapánk Izsákot megkötözte. Itt bizonyította be Ábrahám az Örökkévaló és az Ő akarata iránt érzett, feltétlen hűségét, majd itt győzte le Melkizedek király ellenségeit, hogy elnyerje vele az uralkodó áldását: „áldott legyen Ábrahám és áldott legyen a Legfelsőbb Isten”.
 
A Mazsihisz egy ultrahangos inhalátor készüléket adományozott a Bethesda kórháznak
Zsidó-keresztény együttműködés a gyermekek gyógyulásáért jegyében egy lélegeztető géphez kapcsolható ultrahangos inhalátort és gyógyszerporlasztó készüléket ajándékozott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Bethesda Gyermekkórháznak.  
 
Ijesztő: Iránban kitört a keresztényüldözés
Körülbelül 100 embert tartóztattak le az utóbbi időben, amiért áttért kereszténynek, ez ugyanis, akárcsak a zsidó betérés, bűncselekménynek számít az Iszlám Köztársaságban, ahol a kereszténység újra erősödni kezdett, ezért csaptak le rá a hatóságok.  
 
Tel-Avivban lesik el a high tech gazdaság titkait fiatal magyar cégek
Hét fiatal magyar high tech szakember ismerkedik az izraeli startupok sikerének titkaival a Visegrádi Négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) valamint Izrael közötti együttműködés első közös tanulmányútján. 
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1222]