Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1056]

Öljünk-e állatokat? Zsidóság és vegetarianizmus
A Tóra mintha azt üzenné, hogy jól tennénk, ha vegák volnánk, de nincs mit tenni, Isten belátta, hogy sokan nem vagyunk rá képesek, ezért megengedte, hogy együnk húst. A kóserség előírásait viszont azért találták ki, hogy ne okozzunk a szükségesnél több szenvedést az állatoknak, a kóser étkezés részben állatvédelem is.
 
A múlt sötét árnyai: Horthy Miklós bűnei 12 pontban
Tizenkét pontban szedtük össze, hogy Horthy Miklós kormányzó mivel írta be magát a magyar történelem dicstelen, fekete könyvébe.  
 
Az első igazi Istenítélet – Jó Szombatot, Shabbat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:27 óra, az ünnep kimenetele: 21:47 óra. A Tórából ezen a héten a „Korách” (Mózes 4. 16:1–18:32.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Mai szülinapos: Marilyn Monroe, Garbo, Audrey Hepburn és a világ legnagyobb rendezője
Van, aki forrón szereti, A vád tanúja, Ninocska, Sabrina, Irma, Te édes, Legénylakás. Jó ötven évig rendezett, írt filmforgatókönyvet és soha nem hibázott, amihez hozzáért, arannyá vált a kezében. Senki nem tudta úgy megfogni az emberek figyelmét a történettel, mint Billy Wilder. Mindent tudott a filmről és rólunk. Gonosz volt, okos és elnéző. Meg páratlan.
 
Isten éltesse a legkedvesebb gyerek-felnőttírók egyikét, Nógrádi Gábort
A Gyermekrablás a Palánk utcában írója, a Sose halunk meg forgatókönyvének írója, a legkedvesebb magyar írók egyike ma lett 70 éves. De a gyerek és felnőttírók nem öregszenek, úgyhogy éljen, hurrá, de különben nem számít.
 
Izraeli bíróság: ultraortodox férfiak sem kérhetik az El Al-gépeken a nők messzebbre ültetését
Az ultraortodox férfi utasok kérésére sem szabad ezentúl átültetni más helyre a velük szomszédos ülésre került nőket az El Al izraeli légitársaság járatain – határozott egy izraeli bíróság csütörtökön.
 
Auschwitz, a „holokauszt neurózis” magja
A neurózis a szakirodalom szerint szorongással járó funkcionális mentális zavar, tudattalan konfliktusok és egyéb mentális problémák fizikális és pszichés megjelenésének együttese, mely bizonyos esetekben fizikai tünetekkel is járhat (pl. hisztéria). Kelet-Európában, így mindenekelőtt Magyarországon a holokauszt mindmáig neurózist idéz elő a köztudatban, illetve a nyilvános diskurzusban.  
 
Heisler András: Horthy Miklós felelőssége megkérdőjelezhetetlen
Magyarország miniszterelnökének Horthy Miklóssal kapcsolatos megnyilatkozásával kapcsolatban – amelyben kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökeként az alábbi állásfoglalást teszem közzé.
 
Mai születésnapos: Jean Paul Sartre, a zsidógyártás filozófusa
Az író, az egzisztencializmus néhány évtizeddel ezelőtt elsöprő hatású filozófiai sztárja, a drámaszerző írt egy könyvet a zsidókérdés tárgyában is az 1944-es időszakban, rögtön Párizs felszabadulása után.  
 
Imádják a zumbát az ortodox zsidó lányok
Átírják a merészebb sorokat, átalakítják kicsit a mozdulatokat és csak egymás között járják, hogy a rabbik meg legyenek elégedve, de azért táncolnak és azt mondják, hogy a stresszes élet mellett ez a terápiájuk. Most, hogy Iránban betiltották, megemlékezünk a zsidó zumbáról.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1056]