Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1172   |   1173   |   1174   |   1175   |   1176   |   1177   |   1178      »      [1194]

Kovács András elõítéletekrõl és veszélyekrõl
Amennyiben a társadalom egy része elsajátítja, s használni kezdi az antiszemita nyelvet, és a politikai elit valamely csoportja esetleg arra a következtetésre jut, hogy elõnyös lehet számára, ha ezt a réteget mozgósítja, és saját céljaira felhasználja, valóban fennáll a veszély: az antiszemitizmus politikai ideológiává válik.
 
Teherán: eljön a nap, amikor ez a rákos daganat eltûnik a világtérképrõl
Iráni iszlám diákok mutatták be pénteken azt a zsidó holokausztról készült új karikatúrakönyvet, amelyet a minden évben megrendezett al-Kudsz (Jeruzsálem) napja alkalmából jelentettek meg.
 
A történelem terhe – A posztszocialista államok esete a demokráciával
1989-ben úgy tûnt, hogy a hidegháború befejezõdésével és a kommunizmus bukásával a volt szocialista országok megindulhatnak a demokrácia útján. A kezdeti eufóriát gyorsan kiábrándulás követte - írja Slomo Avineri a baloldali The Nationben.
 
Rabbi reggae! Ez komoly?
Igen, ez tényleg komoly és még csak nem is újkeletû dolog. Ha valaki képes összekeverni a tradicionális zsidó zenét a reggae-vel, úgy hogy az jó is legyen, az csak zseni lehet. Az úriembert Matisyahunak hívják, úgyhogy kéretik a nevét megjegyezni!
 
Meghalt Paul Newman
Legendás kék szeme volt, férfias sármja idõsebb korában csak erõsödött, de Paul Newman azok közé a hollywoodi nagyságok közé tartozott, aki tehetségével, maníroktól mentes játékával, sokoldalúságával hódított és vált több mint fél évszázadra állócsillaggá. Newman szombaton 83 évesen adta fel a tüdõrákkal szembeni küzdelmet.
 
Jó szombatot – Shabat Salom!
A Mazsihisz honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a szombat ünnepének tiszteletére! A gyertyagyújtás idõpontja Budapesten: 18:15 óra.
 
Szombati vacsora a világ körül
Azoknak, akik nem ismerik a sábeszt elöljáróban annyit, hogy a szombat a zsidóság egyik legszentebb ünnepe. A Teremtés befejeztével a Mindenható ezen a napon pihent meg, s a mózesi törvényekben ezt a napot tette meg örökül a legszentebbnek.
 
Az élet egy próbatétel - az Uránia moziban járt a Rebbetzin
A Rebbetzin – aki utoljára gyermekkorában beszélt anyanyelvén –, szép magyarsággal, minimális akcentussal köszöntötte a résztvevõket. Sírással küszködve beszélt arról, hogy amikor Magyarországot és zsidó közösségét látja, saját magyar származású nagyszülei jutnak eszébe. „Nem jártam magyar iskolába és az ország földrajzát sem ismerem, de mégis ismerem minden magyar város és falu nevét.
 
"Shalom Tel Aviv" - hatalmas siker volt az elsõ izraeli Paul McCartney-koncert
50 ezer ember elõtt adott nagysikerû, szabadtéri koncertet csütörtök este Paul McCartney Tel Avivban: az egykori "gombafejû" a Hayarkon Parkban szórakoztatta a közönséget elsõ izraeli fellépésén.
 
Zsidóellenes gyûlölet, holokauszt-tagadás: börtönbe kerül két cseh lapszerkesztõ
Börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön két férfit Csehországban egy neonáci internetes újság kiadásáért.
 
[1]      «      1172   |   1173   |   1174   |   1175   |   1176   |   1177   |   1178      »      [1194]