Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1104]

Új kincsekkel gazdagították Kolozsvárt a zsidó napok
Telt házas előadásokkal, hatalmas érdeklődéssel zajlottak le a MAZSIHISZ, a Kolozsvári Zsidó Hitközség és a Dialógus Egyesület által szervezett Határtalan Kultúra – Kolozsvári Zsidó Napok kulturális és művészeti rendezvényei október utolsó napjaiban, s az erdélyi közönség reakcióiból úgy tűnt: megvalósult a szervezők azon célja, hogy olyan katartikus élmények szülessenek, amelyek felejthetetlenné teszik az eltérő kultúrák, vallások és népek találkozását.
 
Kabinos drótkötélpályát terveznek a Siratófalhoz
Kabinos drótkötélpályát tervez a Siratófalhoz a jeruzsálemi városháza, noha a terv ellenzői attól tartanak, hogy ezzel „Disneylanddé” változtatják az óvárost – jelentette a Háárec című újság honlapja hétfőn.
 
Randolph L. Braham: Az igazság végül mindig győz
A MAZSIHISZ budapesti székházában tartott előadást Randolph L. Braham professzor, a Holokauszt történetének világhírű kutatója, a téma legtekintélyesebb nemzetközi szakértője. A tudóssal magyarországi látogatása apropóján beszélgettünk.
 
Mai születésnapos: Selma Lagerlöf, a Nils Holgersson írója, bátor zsidómentő
Ő az első nő, aki irodalmi Nobel-díjat kap és neki köszönheti az életét a holokauszt irodalmának első Nobel-díjasa, Nelly Sachs költő is és még sokan mások. Élete szerelmével élt Jeruzsálemben is és még a Nils Holgersson előtt könyvet is írt róla, amely egy időben a cionizmus fontos művévé vált.  
 
A zsidók és a Mikulás: egy karácsonyi zsidó dal története Hanukára
A Rudolfról, a rénszarvasról szóló híres dalt egy zsidó ember írta, és arról szól, hogy a kirekesztetteket be kell fogadni, vagyis a karácsony mellett az antiszemitizmus elleni küzdelemről is. Az éneket a szerző szintén zsidó sógora zenésítette meg, így lett a világ egyik legnépszerűbb Mikulás-dala.
 
Létrejön a varsói gettó múzeuma
A lengyel kulturális tárca, együttműködve a lengyel Zsidóságtörténeti Intézettel, létre fogja hozni a varsói gettó múzeumát – jelentette be pénteken Piotr Glinski lengyel kormányfő-helyettes, kulturális miniszter a kormány beiktatásának második évfordulója alkalmából mondott beszédében.
 
Ma lenne hatvan éves: Ofra Haza, az izraeli Madonna
Jemeni zsidók gyereke volt, a szegénynegyedben nőtt fel és izraeli nemzetközi sztár lett nagyon fiatalon, hogy aztán irtózatosan fiatalon meg is haljon és mítoszi hőssé váljon, a legkisebb lánnyá, akinek minden sikerült és megváltotta a nyomorúságot, hogy aztán a csúcson értelmetlenül abba kelljen hagynia. Izrael imádta Ofra Hazát és nem érti az egészet máig sem.
 
Átadták az Élet Menete Alapítvány idei díjait
Kardos Péter főrabbi, Kiss Anikó, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (SzoCsoMa) vezetője és Donászy Judit pedagógus kapta az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma által az idén negyedik alkalommal odaítélt Kézdy György-díjat, az elismeréseket vasárnap adták át Budapesten, az alapítvány évzáró rendezvényén.
 
Mai születésnapos: Somló Tamás, aki ma lenne 70 éves
Az angyalarc állandó laza csúfondárossága azt üzente, hogy nem kell ezt azért annyira komolyan venni, semmit se kell, mert minden rendben lesz úgyis, mienk ez a cirkusz, itt mindenkire szerep vár. És ő meg is csinálta a maga szerepét, nélküle nincsen magyar rocktörténet. Mindent elvégzett, amit csak kellett neki, de azért még maradhatott volna.
 
„16 évesen másodszor is megszülettem” – film készült a kolozsvári holokauszt-túlélőről
Az erdélyi közönség Kolozsváron láthatta először Csibi László NUSSBAUM 95736 című dokumentumfilmjét, amelyben majdnem 90 éves kolozsvári holokauszt-túlélő járja végig életének helyszíneit Tordától a buchenwaldi koncentrációs táborig és vissza. Tanúságtétel az utókornak ez a film, fogalmazott a vetítés után Nussbaum László.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1104]