Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]

A zsidó és az Úristen, avagy: olvassunk Fejtőről!
Fejtő Ferenc 1927-ben szakít a zsidósággal, pár év múlva a katolicizmussal, rövidre rá a kommunizmussal, és 1934-re már szociáldemokrata. A temetésén azonban 2008-ban három egyház is búcsúztatta: egy rabbi, egy katolikus pap és egy evangélikus lelkész. Soós Eszter Petronella és Bartus Tamás tanulmánykötetét ajánljuk.
 
Az álmodozások kora: Szabó István 80 éves
A háborús árvák, egy árván maradt ország szószólója volt, a pusztítás poézisét kereste a 20. századi történelemben. Egy nemzedék tempózik a vízben korai filmjében, tűnik el ködalakjuk a Dunában egy fantomapát követve, megszólal az ébresztés mindenhol egyszerre az országban és azt fuvolázza a telefon, hogy: tessék felébredni.
 
Téli olimpia: döntőben az izraeli korcsolyázók
Alexej Bichenko és Daniel Samohin egyaránt bejutott az olimpiai döntőbe, az előbbi a Hava Nagilára mutatta be a gyakorlatát.
 
Készítsenek nekem Szentélyt, hogy közöttük lakjam – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:50 óra, az ünnep kimenetele: 17:56 óra. A Tórából ezen a héten a „Trumá” (Mózes 2. 25:1–27:19.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
Izraeli fotóművész munkáiból nyílik kiállítás a Ludwig Múzeumban
Az éjszaka világát mutatják be Rafael Y. Herman izraeli fotóművész különleges hangulatú képei, melyekből csütörtökön nyílt kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.
 
Floridai lövöldözés: Diákjait védve halt meg a hős zsidó földrajztanár
Sikerült megmentenie a diákjait élete feláldozásával Scott Beigelnek, az amerikai zsidó közösség hősének, akit egy egész ország gyászol. A bátor tanár 35 éves volt.
 
A szabadság döntés kérdése
Hogy lehet a halálon kívül másra is gondolni, ha az embert a családjával együtt Auschwitzba viszik? Ez a fő kérdése az Egyesült Államokban élő, magyar származású pszichológusnak, Edith Eva Egernek, akit tizenévesen vittek haláltáborba Kassáról nővérével és szüleivel együtt.
 
Bemutatjuk a rabbijainkat: Fináli Gábor
Az egyházi vezetőinket bemutató sorozatunkban Fináli Gáborral, a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbijával, a Béjn Hájámim zenekar vezetőjével olvashatnak interjút.
 
Heti zsidó tanítás: egy a változó világra nyitott rabbi 2000 évvel ezelőttről
Hillél, a leghíresebbek egyike a misnai rabbik közül, abban hitt, hogy nem a szigor, a követelőzés és a merevség hoz közel minket Istenhez és a Tórához, hanem a megengedő szeretet tesz istenfélővé.
 
Magyar siker izraeli fotópályázaton
Egyszerre négy, Magyarországról érkezett fotó ért el helyezést a Zsidó Lencse fotópályázaton, melyet a Beit Hatfutsot – A Zsidó Nép Múzeuma hirdetett meg. A kiállítás a múzeumban június 3-áig látható.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]