Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1194]

Heti zsidó tanítás: az időskor méltósága és Mózes 120. szülinapja
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 18:41 óra, az ünnep kimenetele: 19:43 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájélech” (Mózes 5. 31:1-30.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Híres izraeli magyarok: A „Farkas”, aki Efrájim Kishon javaslatára megalkotta a karikatúrát
A rajztanár szerint ő volt a legbénább az osztályban, a világ másként gondolta. Ennek a színvak pesti fiúnak a köpönyegéből bújt ki az izraeli karikatúra teljes művészete.  
 
„Hallgattam, hogy rongy fajzat vagyok”
Soós Magda 24-25 évesen járta meg a kényszermunkatábort, ahol a mindennapi kínszenvedést versírással élte túl. Idén újra kiadták az ott született műveinek gyűjteményét Szabadulók (1944-1945) címmel.  
 
A világ legősibb sörfőzdéjét találták meg az izraeli Raqefet-barlangban
Már 13 ezer éve létezett a sörfőzés gyakorlata a Földközi-tenger keleti medencéjében, ami ötezer évvel korábbi, mint az Észak-Kínában a sörkészítésről eredetéről talált eddig legősibb bizonyítékok.
 
A MAZSIHISZ nem árulja el a magyar zsidó közösséget
Az utóbbi hónapokban végképp világossá vált, mi fontos nekünk és mi fontos a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Zsidó Hitközségnek (EMIH).
 
Tel-Avivban lesz a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál verseny
Tel-Avivban rendezik a jövő évi, immár 64. Eurovíziós Dalfesztivált. Az esemény 2019. május 14-től 18-ig fog lezajlani az izraeli városban – jelentették be csütörtökön a szervezők.
 
Megtaláltak egy nácik által ellopott Renoir-képet
Csaknem 80 év után kapott vissza a családi örökségéhez tartozó, nácik által ellopott Renoir-festményt egy néhai zsidó gyűjtő unokája New Yorkban.
 
Zsidó Kulturális Napokat szerveznek Pápán
A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, 2018. szeptember 15-16. között Zsidó Kulturális Napokat szervez a város zsinagógájában. A szervezők koncertekkel, előadások múltról és jelenről, zsidó ízek kóstolójával, játszóházzal és Dr. Róna Tamás főrabbi meséivel várják az érdeklődőket.
 
A magyarországi zsidóság története – Meghívó könyvbemutatóra
A MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportja, a Keresztény –Zsidó Tanács (KZST) és a Szent István Társulat tisztelettel meghívja Önt a magyarországi zsidóság története című könyv bemutatójára, 2018. október 3. szerda 16:30 órára, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermébe (Budapest V. ker., Széchenyi István tér 9.)
 
Meghívó Janus Korczak konferenciára
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) minden érdeklődő szakembert, hallgatót szeretettel vár a 2018. október 16-án (kedd) délelőtt 10 órától a Goldmark teremben megrendezendő Janus Korczak konferenciára. Az esemény pontos címe: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1194]