Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]

Zsidók-e a fekete bőrű, „neológ” betérők: a Zsidó Ügynökség Izrael ellen
Az izraeli belügyminisztérium bírálói szerint jogsértően küldött haza egy zsidó hitre tért kenyai férfit, aki egy konzervatív jesivában akart tanulni, hiába volt érvényes vízuma. Másodszorra is vízumért folyamodott, nem kapta meg, bár elvileg zsidónak számít az izraeli törvények szerint.  
 
Megnövekedett az internetes antiszemitizmus
A kutatást a World Jewish Congress (WJC) megbízásából egy, a honlapok megfigyelésére szakosodott izraeli vállalat végezte el, átvizsgálva több millió – 20 különböző nyelven írt – bejegyzést, és azokon zsidóellenes jelképeket, illetve a holokauszt tagadására utaló megfogalmazásokat keresve – derült ki a Zsidó Világkongresszus (WJC) szerdán New Yorkban közzétett felméréséből.
 
Újabb magyar büszkeségünk Fischer Ádám a világ tetején Paul McCartneyval
Fischer Ádám is ott van azok között, akik megkapták a kivételesen tekintélyes izraeli kitüntetést, a Wolf-díjat. Paul McCartney, akiről olvasónk jól tudják, hogy ezer szállal kötődik a zsidósághoz, szintén megkapta az elismerést.  
 
Szabad a szerelem: A Valentin-nap és a zsidókérdés
Egy ismeretlen keresztény szentről nevezték ugyan el Valentin napját, de szegények semmi lényegi köze nincs a szerelem mára teljesen világivá vált ünnepéhez, úgyhogy vallásjogilag nincs akadálya, hogy mi is részt vegyünk benne, úgyhogy köszöntsék fel gyorsan szívük választottját, éljen a szerelem.  
 
Ma lenne 82 éves Kézdy György, egy fanyar humorú, tragikus hős
Még Virág doktorként is a szenvedés néma méltósága jellemezte leginkább: a kétségbeesett fecsegés csak ennek álcája volt. Ő volt az egyetlen ember, akinek még a szokásos gorombasága is szívmelengető volt. Az ironikus katasztrófák költőit szerette szavalni: Karinthyt, Lázár Ervint és sorstársát, az apátlan Orbán Ottót. Tragikusan indult és tragikusan zárult az élete. Közben azonban mégiscsak ő volt Kézdy György.
 
A zsidó hagyomány változó etikája és a modern világ – Dr. Balázs Gábor szemináriuma
A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hubbal együttműködve a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatja: „A zsidó hagyomány változó etikája és a modern világ” – Dr. Balázs Gábor szemináriumát. A következő előadásra, melynek témája: Zsidó közösségi etika – az adományozás (cdáká) kérdésköre, 2018. február 15. (szerdán), 18:00 órától kerül sor.
 
Darvas Ferenc lesz vasárnap délután a Dohány Kulturális Páholy vendége
Vasárnap ismét mindenkit szeretettel vár a Dohány Zsinagóga Alapítvány Kulturális Páholya. A nagy sikerű rendezvénysorozat vendége ezúttal Darvas Ferenc, Erkel Ferenc és Fényes Szabolcs díjas zeneszerző lesz, a program délután 3 órakor kezdődik.
 
A rendőrség vádemelést javasol az izraeli miniszterelnök ellen
Az izraeli rendőrség vádemelési javaslattal adja át a Benjámin Netanjahu miniszterelnököt érintő mindkét korrupciós ügyet Aviháj Mandelblit főügyésznek – jelentette kedden a tízes kereskedelmi televíziós csatorna esti kiadása Izraelben.
 
Zsidó snowboardos lány szerzett érmet a téli olimpián
Az amerikai Arieele Gold bronzérmes lett Dél-Koreában. Egy makacs sérülés miatt kis híján visszavonult, a 2014-es szocsi téli olimpián nem vehetett részt, most mindenért elégtételt vett.
 
A második világháború fővárosi üldözötteire emlékezett a MEASZ
A második világháború fővárosi befejezésének 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) – Összefogás a Demokráciáért kedden Budapesten.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]