Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]

Az ezernyi zsinagóga kontinense: elkészült a nagy európai zsinagógatérkép
Képzeljenek el egy zsinagógáktól elborított földrészt, ahol lépni nem lehet a zsidó imaházaktól. Ha elképzelték, nyissák ki a szemüket: ez az a földrész. Több mint háromezer zsinagóga került fel Európa új térképére.
 
A lengyel elnök aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló jogszabályt
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt - közölte kedd este Krzysztof Lapinski államfői szóvivő. Az új előírásokat, amelyekről Duda utólagos normakontrollt kér ki az alkotmánybíróságtól, az elmúlt napokban elsősorban Izrael, az Egyesült Államok és Ukrajna bírálta.
 
Két rabbi egy zsinagógában?!
Frölich Róbert országos főrabbi és Fináli Gábor, a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbija vitázott egymással Toronyi Zsuzsanna, a Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójának irányításával a budapesti Magvető Caféban.  
 
Nyilvánosságra lehet hozni a Netanjahu elleni nyomozás eredményeit
Nyilvánosságra lehet hozni a Netanjahu elleni nyomozás eredményeit – jelentette az izraeli tízes tévécsatorna esti híradója hétfőn.
 
David Grossman író kapja idén az irodalmi Izrael-díjat
Idén David Grossman író kapja Izrael legrangosabb szépirodalmi kitüntetését, az irodalmi Izrael-díjat – jelentette a helyi média hétfőn.
 
Zsidó történelem: megszületik Lincoln, a rabszolgafelszabadító, a zsidók titkos rajongója
Legközelebbi barátja ifjúkora óta egy zsidó fiú volt, aki sokat tett azért, hogy elnök legyen belőle, ő engedélyezte a tábori rabbinátust a hadseregben, imádta a zsidó tárgyú színdarabokat és rabszolgafelszabadítóként is az elnyomottak, így a zsidók barátja is volt.
 
Botrány Angliában: vállvetve harcolnak a zsidókkal a moszlim és Izrael-kritikus politikusok
Az anticionizmussal és terrorszervezetek iránti szimpátiával is vádolt Jeremy Corbyn munkáspárti elnök, ellenzéki vezető is beszállt a zsidó és moszlim halottakért folytatott küzdelembe Angliában.
 
Zsidó életmentés a halál után: fel kell-e ajánlanunk szerveinket?
A brit ortodoxia ellenzi a szervek felajánlását, és ez komoly vitát vált ki a közösségen belül. A kormány is szigorító változtatásokat tervez. Sokan úgy gondolják, hogy az életmentés mindennél fontosabb, felülírja a többi szabályt.
 
Naponta négy antiszemita bűncselekményt regisztráltak tavaly Németországban
Naponta átlagosan négy antiszemita indíttatású bűncselekményt regisztráltak tavaly Németországban – jelentette a Der Tagesspiegel című berlini lap vasárnap, kormányzati adatokra hivatkozva.
 
Ne kövesd a sokaságot rosszra – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:39 óra, az ünnep kimenetele: 17:46 óra. A Tórából ezen a héten a „Mispátim” (Mózes 2. 21:1–24:18.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]