Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1213]

A szegedi egyetemen tárgyalt az izraeli nagykövet
Idén már megkezdődött két izraeli és a szegedi egyetem között egy kooperáció, hallgatók és oktatók csere- és tanulmányútjaival.  
 
Németország nagykövete a MAZSIHISZ elnökénél
Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökével folytatott megbeszélést Őexc. Volkmar Wenzel, Németország budapesti nagykövete pénteken délelőtt, a hírhedt Kristályéjszaka nyolcvanadik évfordulóján.
 
Bárhol, bármikor lelőhető vagyok: 80 éve történt a Kristályéjszaka
Azok a napok tették világossá a német zsidóság számára, hogy ők többé nem számítanak embernek, bármi megtörténhet velük. Figyeljünk oda, mikor lobbannak fel újra ezek a fények.  
 
A néma ősatyák szomorúsága – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:57 óra, a Szombat királynője 17:03 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Toldot” (Mózes 1. 5:19–28:9.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Ferenc pápa: Aki keresztény, nem lehet antiszemita
A napokban, két héttel a pittsburghi zsinagógai mészárlás után Ferenc pápa nyilatkozatot tett kaukázusi zsidók küldöttségét fogadva arról, hogy napjainkban is hat még az antiszemitizmus és ezért minden kereszténynek kötelessége küzdenie ellene.
 
Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál hetedszer
November utolsó, december első napjaiban a Művész és a Puskin mozikban több mint húsz filmre és számos kísérőprogramra, beszélgetésre ülhetnek be az érdeklődők.  
 
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és a gyerekek ideje
Doktor Moll sok mindent és sok mindenkit szeret a zsinagógákban, szereti az illatokat, a könyvek tapintását, a Tóra látványát, szereti a híveket, a rabbit, a kántort, és különösen nagyon szereti azt a pillanatot, amikor eljön a gyerekek ideje, a gyerekek megáldása, Doktor Moll ettől a pillanattól mindig meghatódik, mert
 
Tanulmányúton a pörgő Izraelben
A Lauder és a Scheiber Iskola tíz pedagógusa vett részt nyáron azon a nyolc napos tanulmányúton, amelyet a KKL (Keren Kájemet L'iszráel – Zsidó Nemzeti Alap) szervezett a világ minden tájáról érkezett, mintegy százötven pedagógus számára Izraelben. A tapasztalatokról és az élményekről beszélgettünk a Lauder Iskola két héber-judaisztika tanárával, Fenyő Ágnessel és Régner Eszterrel, valamint Lantai Lindával, aki több judaisztika pályázat illetve projektben érintett az iskolában.
 
Gerillaszobrot kapott az állam iránti megbízhatóságot törvénybe foglaló izraeli kulturális miniszter
Egy művész Miri Regev izraeli kulturális miniszter tükörrel szembeállított szobrát helyezte el hajnalban Tel-Aviv központjában, a Habima színház előtti téren csütörtök reggel – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Regev kezdeményezte azt a minap megszavazott jogszabályt, amely szerint a mindenkori miniszter tartalmi-ideológiai okokból megtagadhatja vagy csökkentheti az izraeli kulturális intézmények költségvetését.
 
Szépen haladnak a zuglói zsinagóga felújításával
A magyar kormány komoly anyagi támogatásának és a Budapesti Zsidó Hitközség belső forrásainak köszönhetően szépen haladnak a Thököly úti villaépület felújításával.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1213]