Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1164]

Tegyétek meg törvényeimet és rendeleteimet – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:50 óra, az ünnep kimenetele: 21:04 óra. A Tórából ezen a héten a „Böhár-Bechukotáj” (Mózes 3. 25:1-27:34.) páros hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Heti zsidó tanítás: mi a közös a Messiás szamarában és a Mazsihisz-ben? Az, hogy mindkettő sokszínű
Örülj nagyon, Sionnak leánya, örvendj, Jeruzsálem leánya! Íme, jön Néked a Te királyod; igaz és szabadító ő; szegény és szamárháton ülő, azaz nőstény szamárnak vemhén”.  
 
Izraeli versenyző nyerheti az idei Eurovíziót
A portugáliai Eurovíziós dalfesztivál egyik legnagyobb esélyese – a fogadóirodák szerint – az izraeli Netta Barzilai. De drukkolunk a ma esti elődöntőn föllépő, magyar AWS zenekarnak is, hiszen ha továbbjut, akkor a metál együttes is döntős. Az Eurovízió jövőre Izraelbe megy, ha Netta nyer – de ha az AWS győz, akkor Magyarország rendezi a 2019-es versengést.   
 
Történelmi séták, mozisátor és gyerekkibuc is lesz az idei Judafesten
Történelmi séták, mozisátor, gyerekkibuc és civil utca is várja a látogatókat idén június 7. és 10. között, a fővárosi Judafest programjai között.
 
Egy öt éves zsidó kisfiú Anglia legnagyobb tévésztárja
Bekerült egy most induló, roppant népszerű gyerekműsorba az öt éves Nathaniel és máris rajong érte az egész ország, főleg azért, mert folyton Istenről beszél.  
 
Új épület, új élet Szabadkán: a Zsinagóga megnyitása
A felújított szabadkai zsinagógát adták át ünnepélyesen közösségi használatra és ahol van imaház és vannak emlékek, ott megvan a hely, ahol a zsidó élet újjászületik. A fény átvészelte a sötétség időszakát, ezt hirdeti a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által adományozott hanukia a zsinagógaudvaron. A gyertyatartót az épület felszentelését megelőzően adta át a szabadkaiaknak Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke.
 
Élet menete – A második világháború befejeződésére is emlékeznek vasárnap
A második világháború  európai befejeződésére is emlékeznek az idei Élet menetén vasárnap Budapesten – közölték a szervezők a programot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.
 
Nicolas Cage fia betért zsidónak, hogy elvehesse élete szerelmét Kaliforniában
Weston Cage Coppola (igen, Coppolának is rokona) megilletődötten állt egy hüpe alatt, Hila Aroniannal, egy perzsa zsidó lánnyal, aki, mint mondta, számára nem az igazi, hanem immár az egyetlen a világon.  
 
Újabb jó hír: zsidó TV-csatorna indul nemsokára Lengyelországban
Egyre több a betérő vagy visszatérő, egyre több a zsidó közösségi intézmény és most lett egy platform is, amely összefogja őket Varsótól a falvakig, ortodoxoktól reformokig.  
 
Áldassék az igaz Bíró: Balázs Pál, a mecánás emlékére
Elhunyt dr. Balázs (Grósz) Pál Mihály, aki mindenkinek Balázs Pál Tanár úr volt, a budapesti zsidó közösség egyedi alakja, aki mély és átélt vallásosságával, több évtizedes adományozói tevékenységével példát mutatott a fiatalabb nemzedékeknek.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1164]