Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1178]

Könyvajánló: Zsidók és más idegenek
Új kötettel jelentkezett az idei könyvhétre Vajda Mihály filozófus. Esszé-füzére az emlékezés és az elfojtás, továbbá az emlékezni és nem emlékezni akarás témáit boncolja a tőle megszokott ragyogó, szellemes és közvetlen stílusban.
 
Aki bemutatta nekünk a holokausztot: Elhunyt Claude Lanzmann
A francia intellektuális élet nagy baloldali ikonja, író, újságíró, filmrendező és filozófus, aki monumentális dokumentumfilmet készített a Soáról, harcolt az ellenállásban szerelmes volt Simone de Beauvoirba és úgy gondolta, a halálban nincsen semmi nagyság.
 
Meghívó Fischer Miklósné (Piri néni) sírkőavatására
Fischer Miklósnénak (Piri néni), az egykori ortodox óvoda szeretet övezte vezetőjének sírkőavatása július 8-án, vasárnap délelőtt 11:00 órakor lesz a Csucsor (Gránátos) utcai temetőben.
 
Egyetlen vádpont sem bizonyult igaznak – A Debreceni Zsidó Hitközség közleménye
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Gazdaságvédelmi Osztálya bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Debreceni Zsidó Hitközség ellen tett feljelentés ügyében.
 
Hitközségi jogsegélyszolgálat
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége-Budapesti Zsidó Hitközség (MAZSIHISZ-BZSH) Jogi Képviseleti Irodája rászoruló hittestvéreinknek jogsegély szolgálatot biztosít.
 
Elhurcolt és meggyilkolt zsidókra emlékeztek Sopronban
A soproni zsidóság tragikus történelmi eseményére emlékeztek a zsidó temetőben vasárnap: 1944. június 29-én csendőrkülönítmények egy gyárépületbe terelték a gettóból a soproni zsidóságot, majd pár nap múlva a pályaudvarról Auschwitzba szállították őket.
 
Egy mindent író újságíró halálára
A hagyományos újságírás világába érkezett meg, csinálta irányított és szabad nyilvánosságban és a nyomtatott sajtó halálával ment el ő is.  
 
Ünnepélyes búcsú a távozó rektortól
Schőner Alfréd, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) rektora huszonkét év után távozik tisztségéből. Ebből az alkalomból az intézményben ünnepélyes keretek között köszönték meg azt a kivételes munkát, amit a nagy tekintélyű professzor végzett az OR-ZSE élén.   
 
A változó világra nyitott múzeum: otthonos, nyitott, népszerű a Síp12 új kiállítótere
Egy aprócska, de nyitott térben lenni, rengeteg ismeretlen arc között, akiket mintha már régről, előző életünkből mégis ismernénk: amikor ezt érezzük, tudjuk, hogy egy hely, egy igazi hely születésénél vagyunk jelen, hogy lesz egy hely, ahol otthon leszünk majd. Ez történt tegnap a Síp12 Galériában. Otthon született. 
 
A Duna-régió rejtett zsidó örökségét bemutató program indult
Nyolc ország 18 intézményének részvételével a Duna-régió rejtett zsidó örökségét bemutató hároméves program indult uniós támogatással.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1178]