Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1137]

A MAZSIHISZ-BZSH közérdekű adatközlése az állami, önkormányzati és az EU-támogatásokról
Az atlatszo.hu közérdekű adatigénylésére a lehető leggyorsabban és természetesen térítés nélkül adott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) tájékoztatást az állami, az önkormányzati és az EU támogatásokról.
 
Két rabbi egy zsinagógában? – Meghívó vitaestre
Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk a „Mi fán terem a rabbi?” címmel meghirdetett vitaestre, 2018. február 12.  (hétfő) este 7 órára a Magvető Caféba (Budapest VII. ker., Dohány u. 13.) Toronyi Zsuzsanna és a közönség kérdéseivel.
 
Mai születésnapos: Raj Tamás, rabbink és tanítónk
A neológia a világi és vallási műveltséget kibékítő zsidó vallási irányzat, amely nagy tudósok sorával gazdagította Magyarországot. Ennek az egyesítő hagyománynak egyik utolsó nagy képviselője a lassan hét éve, 70 éves korában elhunyt Raj Tamás volt: rabbink, Mesterünk, tanítónk.
 
Heti zsidó történelem 1916: kihajózik a macesz a háborús Európába
Százkét évvel ezelőtt ezen a napon számoltak be arról, hogy elindult egy macesz szállítmány a háború sújtotta országok zsidóságának, akik maguk nem tudták volna beszerezni. Megnyugtatták az érintetteket, hogy a macesz teljesen kóser.
 
Kérés az angol szurkolókhoz: ne skandálják azt, hogy zsidó hadsereg
A brit ellenzék vezére, a munkáspárti Jeremy Corbyn szerint abba kéne hagynia a Tottenham Hotspur szurkolóinak azt, hogy zsidó hadseregnek nevezik magukat, mert nem jó, ha etnikai alapon azonosulnak egy fociklubbal. A szurkolók jelentős része, a „hadsereg” tagjai még csak nem is zsidók többségükben.
 
Holokauszttúlélők tüntettek Lengyelország tel-avivi nagykövetsége előtt
A demonstrálók a vitatott lengyel törvénymódosítás ellen keltek fel az ország tel-avivi nagykövetsége előtt csütörtökön – adta hírül az izraeli média.
 
Különlegesen művészi, 1800 éves mozaikot találtak Izraelben
Különösen magas művészi színvonalú, 1800 éves mozaikot találtak egy cezáreai ásatáson Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.  
 
Heti zsidó történelem: Martin Buber, a humanista zsidó misztikus
Ő volt a cionizmus talán leghíresebb hirdetője a német nyelvterületen, guru volt és sztárértelmiségi és nagyon későn szánta el magát, hogy elhagyja Európát. Cionista volt, akit a német szellem soha nem engedett el.
 
Heti zsidó tanítás: szeresd a munkát és kerüld a hatalom közelségét
Az időszámításunk előtti első század sztár rabbijai mindketten betérők voltak és világosan beszéltek arról, mivel kell foglalkoznia egy jámbor zsidónak és mi az, amivel nem.
 
Magyar vezetők a WIZO izraeli konferenciáján
Most először vett részt magyar delegáció az Izraelben nyolcszáz szociális intézményt működtető világszervezet, a WorldWIZO közelmúltban tartott elnökségi konferenciáján Tel Avivban.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1137]