Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1164]

Elkészültek az Egyesült Államok majdani jeruzsálemi nagykövetségének tervei
Elkészültek az Egyesült Államok majdani jeruzsálemi nagykövetségének tervei – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.
 
Mindenki mindig zsidó akart lenni: a világ egyetlen női zsinagógája és a „bezsidultak”
Miért áll a világ egyetlen „női zsinagógája” egy délolasz, katolikus kisvárosban? Egy írástudatlan olasz paraszt-próféta térítette át Olaszország kicsi, nők által dominált, ma is aktív zsidó csoportját. A „bezsidultak” közösségének története.
 
Őrület: még az iszlamisták is zsidók lesznek Tunéziában
Egy középkorú zsidó úr indul az önkormányzati választáson az iszlamista párt színeiben és mindenki nagyon büszke rá, zsidó ismerősei és iszlamista szövetségesei is. A tunéziai iszlamizmus egyre liberálisabb.
 
A Bét Sálom zsinagóga kiköltözött a térre
A hétvégén lezajlott Budapest100 rendezvény-sorozatból az újbudai körzet is kivette a maga részét. Aki eljött, nem bánta meg: ilyen jó sóletet ilyen jó kóser borral máshol biztos nem kaptak.
 
Bálint gazda és Korda György is fát ültetett Izrael tiszteletére
Izrael állam megalapításának 70. évfordulója alkalmából közéleti személyiségek, vallási vezetők, zsidó hitközségi elnökök, művészek, diplomaták és politikusok 35 darab fát ültettek el a budapesti Szent István Parkban.
 
A hetedik napon szombati nyugalom legyen – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:41 óra, az ünnep kimenetele: 20:53 óra. A Tórából ezen a héten a „Emor” (Mózes 3. 21:1-24:23.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
A Rabbitestület új feladatai: az egyenlők közössége
A Mazsihisz Rabbitestülete, lág báomerkor tartott ülésén úgy döntött, hogy az Országos Főrabbi funkciójának betöltése nem sürgető, jelenleg nincs szükség „elsőre az egyenlők között”, mivel a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rabbijai által vallott vallási irányvonal mind szélesebb közösséghez való eljuttatásának izgalmas és sokat ígérő folyamatában, illetve a mozgalom vallásjogi kérdéseinek megvitatásában mindenki szava, bölcsessége és egyénisége egyformán számít.
 
Új online adatbázis segíti az egyik legnagyobb szabású náci műkincsrablás feltárását
Az örökösök és közintézmények összefogásával nyilvános online adatbázist fejlesztettek Németországban az egyik legnagyobb szabású náci műkincsrablás, a legendás Mosse-gyűjtemény ügyének feltárására. A néhai berlini lapkiadó, Rudolf Mosse (1843-1920) több ezer darabból álló műgyűjteményének sorsát szerdától lehet kutatni az új portál segítségével.  
 
Bálint gazda: minden ember ültessen egy fát!
Izrael állam megalapításának 70. évfordulója alkalmából a MAZSIHISZ kezdeményezésére 35 fát ültettek Izraelben, míg a további 35 fát a budapesti Szent István Parkban helyezik el. Az esemény egyik vendége a jövőre 100 éves Bálint György kertészmérnök, vagyis az ország Bálint gazdája, akit a fákhoz, a természethez és Izraelhez fűződő kapcsolatáról kérdeztünk.
 
Hatalmas arab rajongótábora van az izraeli metálzenekarnak
A hagyományos közel-keleti zenét a torzított gitárhangzással kombináló Orphaned Land (Elárvult Föld) az izraeli metálzene legsikeresebb együttese, az arab országokban is rengetegen szeretik őket.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1164]