Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1104]

A XIX. Nemzetközi dr. Kardos Albert Vers- és Prózamondó Verseny
Idén, 2017. október végén rendezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség, a MAZSIHISZ támogatásával. Felekezeti megkülönböztetés nélkül részt vehettek határon innen és túlról érkezett magyar nyelvű versenyzők.  
 
Magyar delegáció tárgyal Izraelben a parlamenti és a kulturális kapcsolatok erősítéséről
Magyar parlamenti delegáció tárgyal Izraelben a két ország törvényhozási, valamint kulturális és sportkapcsolatának erősítéséről.  
 
Így lehetünk egy zseni partnerei
A Rózsavölgyi Szalon legújabb ősbemutatója szakmai bravúr, még akkor is, ha ezzel a darabbal, amely a kerettörténete szerint a nézők szeme láttára születik meg, vélhetően tényleg eltanácsolnának egy drámaírót minden valamirevaló színházból – hiszen ebben az előadásban látszólag nem történik semmi. A darab szüzséje szerint egy rezignált, javakorabeli férfi, aki történetesen egy zsidó író, az egykori szerelmeiről mesél, ezek az egykori szerelmek pedig sorra megjelennek a színen.  
 
Mai születésnapos: a zsidó szövegíró, akinek Cserháti Zsuzsát és G. Dénes Györgyöt köszönhetjük
Gus Kahn volt a 20-as évek jazzes slágerkorszakának legmerészebb szövegírója, aki együtt dolgozott a Gershwin-testvérekkel és megírta azt a dalt Amerikában, amelyből az „Ez történt Lellén” született és írt egy dalt, még jóval a születése előtt Cserháti Zsuzsának is.
 
Zárul az amerikai musical nagykanizsai születésű atyja előtt tisztelgő Romberg-emlékév
Zenei pályáját bemutató emlékesttel zárul a 130 éve a városban született, az amerikai operett és musical műfajának meghatározó személyiségeként tisztelt Sigmund Romberg emlékéve csütörtökön Nagykanizsán.
 
Együtt a vízben: újra ingyenes úszótanfolyam kicsiknek a Mazsihisz szervezésében
A Talmud előírja, hogy minden zsidó gyermeket meg kell tanítani úszni, aminek szellemében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) 3-6 éves óvodáskorú gyermekek számára vízhez szoktató és haladó úszásoktatást szervez.
 
A szépség és a csúfság – A Zsidó Tanulás Világnapja a Bálint Házzal
Minden eddiginél több programmal jelentkezik idén a Szépség és a csúfság témában a Zsidó Tanulás Világnapja a Bálint Ház és a Limmud Magyarország szervezésében, 2017. november 12. vasárnap 15:00 órától az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban (Budapest VII. ker., Csányi u. 5.)
 
Kutyája mentette meg a párizsi zsidó családot a terrortól
Rágyújtotta a lakást valaki egy zsidó családra Párizsban és a kutya vette észre először a bajt. Ő keltette fel a többieket, a gazdáit, így menekültek meg, a rendőrség az antiszemita, iszlamistának tűnő szomszédot gyanúsítja a bűncselekménnyel, amelyet megelőzött a család autójának felgyújtása.
 
Mai születésnapos: Art Garfunkel a Simon és Garfunkelből
Volt kántor rögtön a bármicvója után és matektanár is, miután szétváltak útjaik Paul Simonnal. A nyolcvanas években verseket írt, mert a barátnője és az édesapja halála depresszióba ejtette, a színpadról eltűnt. De időről-időre visszatérnek veszekedős barátjával és irtózatos tömegek előtt énekel a két New York-i zsidófiú, a 70-es éveikben járó Simon és Garfunkel.
 
Egy nép vagyunk – a 22 éve meggyilkolt Jichak Rabinra emlékeztek Tel-Avivban
„Egy nép vagyunk” – ez volt a szombat esti tömeggyűlés üzenete Tel-Avivban és ez sokakat lelkesített, mások azonban úgy látják, nem szabad letagadni a feszültségeket, amelyek Rabin meggyilkolásához is vezettek és azóta is jelen vannak az izraeli társadalomban.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1104]