Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1194]

A jeruzsálemi főpolgármester kitiltaná az ENSZ palesztin segélyszervezetét a városból
Nir Barkat jeruzsálemi főpolgármester kitiltaná az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatalát (UNRWA) a városból – jelentette az izraeli kettes kereskedelmi tévécsatorna hétfőn.
 
Sportos és feszes tanévnyitó: Új korszak kezdődik a Zsidó Egyetemen
Az évnyitó középpontjában a megújulás ígérete állt, teljes összhangban beszélt erről Heisler András a Mazsihisz elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi és Vajda Károly, az egyetem első tanévét kezdő rektora.
 
Megjelent a Mazsihisz új naptára
A Mazsihisz gondozásában megjelent az 5779-es zsinagógai év naptára (luah), amely gyönyörű kiállítású kis kötet: fehér alapon aranyozott színű borítót kapott, és a betűk kiemelésében is az arany szín dominál. Legyen olyan szép évünk, mint amilyen szép lett ez a naptár!
 
Zsidó ünnepek az 5779-es zsinagógai évben
Nemsokára újrakezdődik a zsinagógai év és számvetést kell készítenünk mindarról, amit magunk mögött hagyunk, napokon belül megkezdődik az őszi ünnepek sorozata. Ezért tesszük közzé az Önök számára a következő zsinagógai év naptárját. Várjuk Önöket zsinagógáinkban, reméljük, hogy otthonra, közösségre lelnek majd nálunk mindannyian. Egy nép, egy szív. Jó beírattatást és bepecsételtetést kívánunk mindannyiójuknak.  
 
Bezárták a Wesselényi utcai holokauszt-álmúzeumot
Néhány nappal ezelőtt civilek rendeztek figyelemfelhívó akciót a belvárosi Shoah Cellar előtt, az önkormányzat már lépett is.
 
Ne felejtsük el, kik vagyunk – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Mindenkinek Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:08 óra, az ünnep kimenetele: 20:13 óra. A Tórából ezen a héten a „Ki Távó” (Mózes 5. 26:1-29:8.) hetiszakaszt  olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Heti zsidó tanítás: Isten hajléktalan vendégei vagyunk
„Vándorló arámi volt az apám” – olvassuk a hetiszakaszban. Minden évben, a betakarítás örömünnepén, így kellett bemutatkozni az Örökkévalónak. Csavargókként, akiket Ő telepített le a tejjel-mézzel folyó Kánaánban.
 
Amerikai nagykövet: nem csorbulnak a szabadságjogok Magyarországon
David B. Cornstein a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóiratnak adott interjújában elmondta: a demokrácia elkötelezett híve, fontosnak tarja a joguralmat és a szabadságjogokat, a vallásszabadságot, a szólásszabadságot, a sajtószabadságot.
 
Híres izraeli magyarok: Az ember, aki kitalálta a történelmet Izraelben
Jakov Katzot az érdekelte, hogyan reagált a zsidó hagyomány a válsághelyzetekre, hogy az ortodoxia hogyan született meg a reformzsidóságból és hogy hogyan jött létre a „végzetes szakadás” ortodoxok és neológok között Magyarországon.
 
Hazug beállítások a főnáciról: itt az új, vitatott Eichmann-film
Két napja kezdték vetíteni Amerikában a Ben Kingsley által játszott Adolf Eichmannról és az őt elfogó Moszad-ügynökökről szóló filmet, amelynek meglehetősen vegyes a fogadtatása, sokan a történelem meghamisításával, Eichmann bűneinek bagatellizálásával vádolják.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1194]