Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1178]

Enyhe földrengéssorozat volt szerdán Izraelben
Enyhe földrengéssorozat volt szerdán Izraelben, kora reggel észlelték az első, majd késő este az utolsó földmozgást – jelentette a helyi média.  
 
Saul gyermekei: A holokauszt magyarországi gyermek áldozatait felkutató program indul
A holokauszt magyarországi gyermek áldozatait felkutató programot indítanak a Saul fia című Oscar-díjas film alkotói és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár – hangzott el az emlékprogramról tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.  
 
Magyar kormány: Az ENSZ nyilatkozatban álljon ki az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságáért
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) üdvözli a magyar kormány azon kezdeményezését, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Emberi Jogi Tanács nyilatkozatban álljon ki az antiszemitizmus elleni küzdelem fontossága mellett. A szervezet genfi ülésén Magyarország több mint húsz országgal közösen tett deklarációt.
 
87 évesen érettségizett egy tudásvágyó holokauszt-túlélő Amerikában
Amikor a nácik megszállták Lengyelországot, az első osztályt végezte el. Most bepótolta a többit.
 
Zsidó múzeum nyílt Marosvásárhelyen
Vasárnap kora délután az Iskola utcai zsinagógában került sor egy kis helyi zsidó múzeum megnyitóünnepségére. A megvalósítás – tudomásunk szerint – egyelőre egyedi Erdély-szerte. A múzeum minden bizonnyal emelni fogja a város értékörökség-megőrző helyeinek számát, látványosságainak lajstromát, és felkerül a térséget látogató turisták térképére is.
 
A német, osztrák és fehérorosz államfő holokausztemlékhelyet avatott fel Minszkben
Emlékhelyet avatott fel pénteken Minszk közelében a második világháború alatt a náci németek által meggyilkolt több tízezer zsidó és ellenálló emlékére Frank-Walter Steinmeier német, Alexander Van der Bellen osztrák és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.  
 
A holokauszt szegedi áldozataira emlékeztek
A fasiszták által megölt, megkínzott és elüldözött honfitársaink emlékét méltó módon megőrizni szent, hazafias és alkotmányos kötelezettségünk – jelentette ki Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke vasárnap Szegeden.
 
Izraeli nyár: Vilmos herceg együtt sétált Netta Barzilai-jal, az Eurovízió izraeli győztesével
Tel Aviv központjában leállt a közlekedés szerda reggel, amíg a nép a Rotschild Boulevard-on elhaladó Vilmos herceg és Netta Barzilai Eurovízió-győztes kettősét szemlélte meg, ahogy elhaladtak előttük.
 
Izraeli-lengyel nyilatkozat született a holokauszt emlékezetének ápolásáról
Közös izraeli-lengyel nyilatkozat született a holokauszt emlékezetének ápolásáról – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kettejük szerda esti videokonferenciáján.
 
Híres izraeli magyarok: a zsidó Nemzeti Színház tervezője, Oskar Kaufmann
Igen, ha nem lennének magyar zsidók, akikre büszkék vagyunk, Izrael nemzeti színtársulata, a Habima Színház hajléktalan lenne talán még ma is. De mi, magyar zsidók, szerencsére mindig ott vagyunk, ahol lennünk kell. Oskar Kaufmann, a nagy színháztervező kitért, mielőtt Izraelbe ment és élete utolsó munkája a Madách Színház renoválása volt.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1178]