Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1178]

Ennek vége: az El-Al nem tűri tovább, hogy a fanatikusok megalázzák a nőket
A légitársaság közleménye rögzíti, hogy „aki nem hajlandó bármely okból leülni bármely utastársa mellé, azonnal el kell hagyja a fedélzetet”. Ezzel a döntéssel az ultraortodoxok többségétől is idegen viselkedésnek, hogy egyesek vallási okokra hivatkozva nem ültek le nők mellé a repülőgépen, vége van.  
 
Itt az új kutatás: ilyenek a magyar zsidók
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint Magyarországon kb. 160 ezer ember élhet, aki valamilyen formában köthető a zsidósághoz. Kiugróan magas köztük a diplomások aránya (majdnem 80 százalék), a megkérdezettek fele nem vallásos, egytizede tartja be rendszeresen a vallási előírásokat. Nem vicc, de a pártválasztók körében a viccpárt vezet: a megkérdezettek elenyésző számban szavaznak jobboldali pártra, és 18 százalékuk a Kétfarkú Kutya Pártot támogatta.
 
Híres magyarok Izraelben: Teddy Kollek, a modern Jeruzsálem felépítője
Nagyvázsonyból Bécsen át érkezik Jeruzsálembe, Eichmann segítségével 3000 zsidó gyereket ment meg Bécsben, jelent a zsidó gerillákról az angol titkosszolgálatnak, Ben Gurion „szárnysegédje” lesz, s mivel unatkozik, felépíti a modern Jeruzsálemet 28 év alatt, 95 évet megélő, arabbarát cionista, akiről elefántot neveztek el a jeruzsálemi állatkertben.
 
Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben – Meghívó könyvbemutatóra
A Szombat folyóirat szerkesztősége tisztelettel meghívja Önt a 2016-2017-ben végzett nagyszabású kutatás eredményeit elemző: Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben című kötetének bemutatójára, 2018. június 28. csütörtök 11 órára a Kőleves étterem különtermébe (Budapest VII. ker., Kazinczy u. 41.).
 
Vilmos herceg a brit királyi család első tagjaként Izraelbe érkezett hivatalos látogatásra
Izraelbe érkezett Vilmos cambridge-i herceg hétfőn. A brit mandátum 1948-as vége és a zsidó állam 70 évvel ezelőtti megalakulása óta ez az első alkalom, hogy a brit uralkodóház valamely tagja hivatalos látogatást tesz Izraelben.
 
Bemutatjuk Izrael elnökét: a Korán héber fordítójának fia
Egyszerre híve Nagy Izraelnek és az arabok kisebbségi jogainak, zsidó nacionalista és kisebbségvédő liberális. A jobbosoknak balos, a balosoknak jobbos, Ámosz Oz gyerekkori osztálytársa, a Korán és az Ezeregyéjszaka héber fordítójának fia, Reuven Rivlin, Izrael elnöke.  
 
Meghívó a IV. Maccabi VAC vízilabda kupára
Minden érdeklődőt sok szeretette várunk a IV. Maccabi VAC vízilabda kupára – Kovács Imre emlékversenyre, 2018. július 1. vasárnap 14-18 óra között a Honvéd uszodába (Budapest XIII. ker., Tüzér utca).
 
Felhívás az 5779. évi zsidó naptárban, emléklap vagy hirdetés elhelyezésére
Felhívás az 5779. évi zsidó naptárban emléknap megjelenítésére, emléklap vagy hirdetés elhelyezésére.
 
Komikus botrány egy El-Al-gépen: nem akartak nők mellé ülni az ultraortodoxok
Ezért nem lehetett egy órán át felszállni, a segítségükre siető stewardessekkel az ultraortodoxok nem álltak szóba, mert ők is nők, egy híres izraeli rapper élőben közvetített a facebookon.
 
A kereszténység fája a zsidó gyökerek nélkül elpusztulna
Megkezdődött a Nemzetközi Keresztény- Zsidó Tanács (International Council of Christians and Jews – ICCJ) tanácskozása, amelynek témája: a megbékélés, kiengesztelődés felé egy széttöredezett világban, avagy zsidó és keresztény együttműködés a felelős polgárság érdekében. Az ICCJ most először ülésezik Magyarországon, a konferencia szervezésében részt vett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) is.  
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1178]