Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1104]

Nagy zsidó vita Amerikában: szabad-e önvezető autót használni sábeszkor?
Egyre közelebb tűnünk kerülni az önvezető autók piacra kerüléséhez és ez a fejlemény teljesen megváltoztatja a sábeszt a hagyománykövető zsidók számára, mert technikailag lehetséges lesz használni szombaton. A Szombat lényegével azonban még a liberálisabb rabbik szerint is ellentétes.
 
Magyar zsidó arcképcsarnok: Marczali Henrik
Marczali Henrik (1856-1940) a magyar történetírás egyik legkiemelkedőbb alakja 1856-ban született Marcaliban és 1940-ben hunyt el Budapesten. Édesapja, Marczali Mihály marcali főrabbija volt. Marczali Henrik győri és pápai iskolaévei után 1870-ben a pesti tudományegyetem bölcsészettudományi karán majd Berlinben és Párizsban tanult.
 
Mai születésnapos: Charles Bronson színész, két zsidó gyermek édesapja
Egy félárva zsidólány beleszeretett egy szúrós tekintetű fiatalemberbe, aki nyolc évvel volt idősebb nála és Charles Buchinskynak hívták, érzelmei viszonzásra találtak nála. Mindez egy amerikai színiiskolában történt 1947-ben. Az apa lánya és veje karrierjét egyaránt igyekezett segíteni és ez Charles Bronson „születésének” története.
 
Távol legyen tőled, hogy megöld az igazat a gonosszal – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:05 óra, az ünnep kimenetele: 17:10 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájéra” (Mózes 1. 18–22.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Minden eddiginél több programmal érkezik a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál
Az elmúlt években egyre több érdeklődőt vonzó, „Minősített Európai Fesztivál” címet is kapott Budapesti Zsidó Filmfesztivál és a szintén népszerű Izraeli Filmhét az idei évtől együtt folytatja: a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait évről évre felvonultató fesztiválok 2017-től közösen, Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál néven várják az érdeklődőket.
 
Stílusok találkozása, – Jazz Meets Klezmer a Debreceni Ortodox Zsinagógában
A Debreceni Zsidónegyed Kulturális- és Oktatási Központ, valamint a Művészetek Udvara STÍLUSOK TALÁLKOZÁSA, – JAZZ MEETS KLEZMER” címmel DEBRECENI DIXIELAND-KLEZMER KONCERTET szervezett a DEBRECEN DIXIELAND JAZZ BAND előadásában.  
 
Mai születésnapos: Ross Geller a Jóbarátoktól
A Jóbarátok, a ’90-es évek amerikai ultraszupernépszerű sorozata fektette le az aranyszabályt: nincs vicces TV-sorozat lüke zsidó szereplő nélkül. Ha mégis van, akkor az annyit is ér, de nincs. A jóképű, kedves, félszeg, szerencsétlen őslénykutató a zsidófiúk kétbalkezességének, de azért imádnivalóságának örök kulturális mintája lett, szerelmünk: Ross Geller a Jóbarátokból.
 
Tizenkét kőmives – Málnai Béla
Sorozatunkban tizenkét magyar zsidó építészt mutatunk be, akik az 1867-es Emancipációs törvény által lehetővé téve terveztek házakat a haza dicsőségére. A harmadik részben Málnai Béla művészetét ismerhetjük meg.
 
Egy izraeli milliárdos szerint a siker titka a szigorú szombattartás
Adam Neumann a világ egyik leggazdagabb izraeli befektetője, akinek azután ívelt fel a karrierje, hogy megismerte Gwyneth Paltrow unokatestvérét, feleségét, aki elvezette a szombat királynőjéhez és visszavezette az édesanyjához is.
 
A MAZSIHISZ-nél tett látogatást Kirsten Geelan, Dánia nagykövet-asszonya
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke ismertette a magyar zsidóság intézményrendszerét, szövetségünk működését. Dánia folyamatosan nyomon követi az európai országok demokratikus működés két, egyben kíváncsiak a történelmi összefüggésekre és tényekre, valamint az aktualitásokra.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1104]