Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1137]

Heti zsidó történelem: 96 éve született Szepesi György, a legnagyobb sportriporter
A rádió aranykora volt az ő pályája csúcsa is. Az Aranycsapatot ő hozta el hozzánk, az otthonokba, mindent rajta keresztül érzékeltünk és ő tanított meg minket drukkolni. Arra, mi az, ami igazán fontos a világon. Miután hazajött a munkaszolgálatból. Isten éltesse.
 
Zsidó újjászületés Szibériában: feltámad a gyerekkatonák zsinagógája
Egy a cár hadseregébe elrabolt, tisztté vált és hitéhez hűséges zsidó kisfiú építtette azt a zsinagógát, amelyet évtizedes omladozás után visszaadtak a zsidó közösségnek.
 
Bemutatjuk a rabbijainkat: Róna Tamás
A jövőt az ifjúság jelenti, és az ifjúság számára oktatás kell, ehhez pedig intézmények óvodától egyetemig. A vidéki zsidóságnak tehát oktatási intézményekre van szüksége, méghozzá vidéken, ahol él. Ezt vallja Róna Tamás kecskeméti rabbi, aki hatalmas területen, összesen hat megyében lát el rabbinikus szolgálatot, miközben több fővárosi egyetemen, így az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen oktat.
 
Potápi: a magyar diaszpórán belül kitüntetett helyet foglal el a zsidóság
A magyar diaszpórán belül kitüntetett helyet foglal el a magyar zsidóság – mondta Potápi Árpád János a Többes kötésben: magyar-zsidó múltak és égtájak címmel megrendezett konferencián hétfőn Budapesten.
 
Születésnapi koncertet ad a Klezmerész Együttes vasárnap
Tizenharmadik születésnapját ünnepli a Klezmerész együttes, amely ezen jeles alkalomból vidám klezmer koncertet ad február 4-én (vasárnap) este 6 órakor a Frankel Zsinagógában a Nyitott Baráti Kör szervezésében.
 
Heti zsidó történelem: Szicíliának hiányoznak a zsidók és 250 év után visszafogadja őket
Bourbon Károly úgy gondolta, hogy talán fellendítené Szicília kereskedelmét, ha az uralkodása előtt, a 18. század első felét 250 évvel megelőzően elzavart zsidók utódai visszatérnének országába és tett egy merész ajánlatot.
 
Paul Simon ezúttal talán tényleg visszavonul
A Bob Dylan melletti másik zsidó folklegenda azt mondta, hogy nyári utolsó koncertje után végiggondolja, ki ő, saját maga, miután lezárta a karrierjét, hogy kicsoda ő a karrierje nélkül.
 
Barokk koncert gyetyafény mellett: Izraelben is népszerű, mi se hagyjuk ki
A napokban érkezett a hír Izraelből, hogy egyre népszerűbb náluk a barokk zene, különösen Antonio Vivaldi. Ugyanekkor érkezett Hozzánk is egy kérés, gyertyafényes barokk koncertre érkezett a szervezőktől meghívás, kérték, hogy számoljunk be Önöknek az eseményről és mi boldogan teszünk eleget ennek.
 
Földből csinálj nekem oltárt – Jó Szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:28 óra, az ünnep kimenetele: 17:36 óra. A Tórából ezen a héten a „Jitró” (Mózes 2. 18:1-20:23.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Szabad-e pénzért szolgálni Istent?
Az Atyák Tanításaiban azt a kérdést teszik fel, lehet-e helytelen céllal megtartani a parancsolatokat, mit ér az olyan emberség, amelynek célja nem az Örökkévaló szolgálata?
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1137]