Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1213]

Budapestre figyel az európai zsidó múzeumi szakma
Nagy szakmai elismerést jelent a Mazsihisz-Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár számára, hogy vasárnaptól a budapesti intézmény ad otthont az Európai Zsidó Múzeumok Egyesülete (Association of Jewish Museums – AEJM) éves konferenciájának.
 
Előrehozott választások lesznek jövőre Izraelben – Netanjahu tagadta
Nem újítják meg a tárcák átrendezésével a jelenlegi kormányt, hanem előrehozott választásokat tartanak Izraelben, miután a védelmi tárca éléről lemondott Avigdor Liberman pártja, az Izrael a hazánk (Jiszrael Béténu) kilépett a koalícióból – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.
 
Ha magányos vagy, akkor is Veled van: hogyan látta meg Jákob Istent? – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:49 óra, a Szombat királynője 16:55 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Vájécé” (Mózes 1. 28:10–32:3.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Mert kell egy csapat: ma 130 éves az MTK
Az a nap a magyar zsidóság magyarrá válásának fontos napja volt, a klub, amely a mi csapatunk – is – lett, nem egy városrészt választott otthonául, hanem a nemzetet a névadásnál is: ma 130 éve született a Magyar Testgyakorlók Köre.
 
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és a szöveggondozás
Mind az élet, mind a halál a nyelv hatalmában van, olvassa Doktor Moll a példabeszédekben, majd leteszi a könyvet, és hosszan tűnődik ennek a mondatnak az értelmén, feltéve, ha van értelme, mármint nem a mondatnak, hanem magának Doktor Mollnak, néha ugyanis az az érzése, hogy a fejében nem csak azok a dolgok léteznek, amelyekről tudomása van,
 
Még a szekszárdi kórházból is elvitték a zsidókat Auschwitzba
A világháború alatt, 1944-ben szám szerint 380 zsidót szállítottak fel az Auschwitzba induló vonatra, a szekszárdi kórházban fekvő 50 zsidó beteget is begyűjtötték, nem kerülhették el a sorsukat.
 
Ezekkel a magyar társadalom még nem nézett szembe
Gárdos Péter filmrendező legújabb regényéről, a Hét mocskos napról, annak családi vonatkozásairól is beszélt a heti tv Pirkadat című műsorában, de szóba került még a társadalmi kibeszéletlenség is.
 
A Szuperrabbi idén is házhoz megy
Verő Tamás, a budapesti Frankel Leó úti zsinagóga rabbija a közelgő hanuka ünnepén újra felölti a Superman-jelmez által ihletett Szuperrabbi viseletét, és elmegy gyertyát gyújtani azokhoz, akik meghívják. A rabbi hanukai öltözete attól egyedi, hogy a latin „S” betű helyett a ruháján a héber „Sin” betű olvasható.
 
Holokauszt-túlélők kérik: fogadjunk be több gyerekmenekültet
A gyerekként megmentett, Angliába menekített holokauszt-túlélők a mentőakció 80. évfordulóján azt kérik az Egyesült Királyság kormányától, hogy fogadjon be sokkal több gyermekmenekültet, az ő példájukból kiindulva.
 
Aszfaltos út vezet majd a jángori zsidó temetőhöz
A „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” című projekt lehetőséget ad arra, hogy a makói jángori zsidó temető megközelítését biztosító út kiépüljön a közeljövőben, ezzel egy hosszú évtizedekre visszanyúló problémát old meg Makó Város Önkormányzata a magyar kormány segítségével.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1213]