Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]

Frontális támadás a vallásszabadság ellen: háború a körülmetélésért
Az izlandi parlament a körülmetélés betiltatását szervezi, a brit zsidóság vezetője a BBC-ben hirdetett harcot a javaslat ellen. Ő nem ismer olyan zsidó fiatalt, aki ezt vissza akarná csinálni.
 
Bővül a hadigondozási járadékra jogosultak köre
Mostantól rendszeres havi járandóságot kaphatnak olyanok is – például a magyar igazolvánnyal rendelkező nem magyar állampolgárok –, akikre a hadigondozásról szóló, 1994. évi XLV. számú törvény még nem vonatkozott. A részletekről a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnál érdeklődjenek, a külföldön élők pedig a Budapest Főváros Kormányhivatalt keressék.
 
Csak a hegedű, csak a csoda – Születésnapi beszélgetés Korcsolán Orsolyával
Korcsolán Orsolya mindössze 12 éves volt, amikor fölvették a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályába. A hegedűművész azóta nem akármilyen rangot szerzett magának a nemzetközi zenei világban: bejárta a legjelentősebb hangversenytermeket, s olyan világsztárokkal lépett színpadra, mint Zubin Mehta, Vlerij Gergijev és Lorin Maazel.
 
Wass Albert-megemlékezés miatt kéri a román hatóságok közbelépését az Elie Wiesel Intézet
A holokauszt kutatásával foglalkozó romániai Elie Wiesel Intézet az Agerpres hírügynökség által közzétett közleményben szólította fel a román hatóságokat, hogy járjanak el a háborús bűnösök kultuszának felélesztési kísérleteivel szemben. Az intézet arra hivatkozva kérte ezt, hogy a hétvégén Nagyváradon filmvetítéssel emlékeztek Wass Albertre, az író születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából.
 
A floridai mészárlás örökre megváltoztatta egy zsidó testvérpár életét
A kisebbik testvér volt az utolsó fiú, akit a hős zsidó tanár megmentett. A testvérek végig SMS-eztek és az, hogy mindketten életben maradtak, megértette velük, mit jelentenek egymásnak.
 
Heti zsidó történelem: trónra lép a zsidó pápa
Szent Péter után is akadt még egy zsidó pápa a történelemben, bár nem mindenki lelkesedett érte, de Rómában legalább szerették II. Anaklétot.
 
Malek Andrea ünnepel, mellette a helyünk
A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg Malek Andrea születésnapi jubileumi nagykoncertjét március 14-én este 8 órától. Szívmelengető, lélekemelő előadásra számíthatunk.
 
Lengyelország és Izrael párbeszédet fog folytatni a félreértések tisztázása végett
Lengyelország és Izrael párbeszédet fog folytatni a második világháború története kapcsán keletkezett félreértések tisztázása érdekében – erről egyezett meg Mateusz Morawiecki lengyel és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnapi telefonbeszélgetése során.
 
Purimi jelmezes tárlatvezetés és maszkabál a Zsidó Múzeumban
Öltözz be Hámánnak, Eszternek, vagy Ahasvérus királynak, 2018. február 28. szerdán és vegyél részt a Mazsihisz- Magyar Zsidó Múzeum jelmezes tárlatvezetésén este 8 órától.
 
Franciaország: mindennapossá vált az antiszemitizmus több nagyvárosban
Több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek – mutatott rá a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif hétfőn.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]