Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1194]

Egy antiszemita a főszereplője J. K Rowling, a Harry Potter szerzője új regényének
A világhírű író az Izrael-ellenes antiszemitizmus egyik leghangosabb kritikusa és nézetei új könyvében is megjelennek.
 
Az antiszemitizmus ellen szólalt fel Ferenc pápa Litvániában
A katolikus egyházfő Kaunas-ban azt mondta: a társadalomnak éberen kell figyelnie minden rezdülésre, ami a zsidóellenesség feléledését jelezheti; az új nemzedékeknek pedig tanulniuk kell a holokauszt borzalmairól.
 
Ábel a rengetegben: a szukkot üzenete
Vajon valóban felesleges és értelmetlen az élet, ezt tanítja a Biblia és a Prédikátor Könyve? Vagy azt, hogy a véges létnek van értelme, mert a pénz, a hírnév, a hatalom mind elmúlik, de van, ami Örök: találkozásunk a Végtelennel, Istennel.
 
Hermann Ildi: Ez mind én vagyok
Az Index.hu kultúr rovata hetek óta közli Hermann Ildi Hiányzó történetek című szöveg- és fotósorozatát, amely New Yorkban élő, magyar származású holokauszttúlélőkről szól. A képeket tavaly a budapesti 2B Galériában láthattuk, idén pedig a New York-i Magyar Intézetben rendeztek kiállítást a művekből. Az Indexen nagy olvasói sikert aratott sorozat előzményeiről és születéséről Hermann Ildi mesél a Mazsihisz.hu olvasóinak.
 
A Jad Vasem intézet történelemhamisítással vádolja a Sorsok házát
Az izraeli Jad Vasem intézet szerint a jövőre megnyíló budapesti Sorsok Háza eltagadja a magyarországi zsidókat sújtó intézkedések egy részét. A Sorsok Háza és a holokauszt emlékezetével foglalkozó intézet közötti vita már évek óta tart.
 
Támadás érte a gdanski zsinagógát, a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették
A lengyel rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 27 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a legjelentősebb zsidó ünnep, a Jom Kippur idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán. Az egyelőre ismeretlen indíttatású támadást Andrzej Duda államfő határozottan elítélte.
 
Mi tartja össze a teremtést? Mi tartjuk össze – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 18:26 óra, az ünnep kimenetele: 19:28 óra. A Tórából ezen a héten a „Háázinu” (Mózes 5. 32:1-52.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Jom Kippur a bárban: menő helyeken kezdtek imádkozni a huszonéves tömegek
„A fiatalok a többi fiatallal szeretnek lenni” – ebből az egyszerű, de hatásos tételből indul ki egyre több rabbi Amerikában, egyre növekvő sikerrel. A fiatal zsidók, akik a zsinagógákba nem hajlandóak lemenni, özönlenek imádkozni a szórakozóhelyekre.
 
Híres izraeli magyarok: Ági Mishol, Izrael világhírű magyar költőnője
Erdélyben, a Szilágyságban született magyar zsidó holokauszttúlélők gyermekeként, négy éves korától él Izraelben. Magyar anyanyelvű, de a héber költészet legszebb verseit írja, finom szavú és népszerű, Ámosz Oz is rajong érte.  
 
Sztárok az idei budapesti Limmud Fesztiválon
Magyarországon először a három napos Limmud Fesztiválon mutatják be a To Dust című filmet, Röhrig Géza és Matthew Broderick új, sikeres művét, s itt lesz a Schindler listája producere is. A fesztivált a Limmud Magyarország rendezi október 26-28 között az Európa Tanács Budapesti Ifjúsági Centrumában (II. kerület, Zivatar utca 1.).  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1194]