Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Negyedszázada ápolják a zsidó kultúrát Balassagyarmaton
Színes kulturális műsorral köszöntötték a helyi zsidó hagyományok ápolásában élenjáró Kertész István Alapítvány negyedszázados születésnapját a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában.


Fotó: Torjay Attila


A rendezvényen részt vettek a Balassagyarmati Zsidó Hitközség vezetői és tagsága mellett az Ipoly-parti település rendszerváltás utáni négy polgármestere, Németh György, Juhász Péter, Lombos István és Medvácz Lajos is.

Ifj. Majdán Béla szavalatát követően Teszler Nelli zongoraművész ajándékozta meg a közönséget kiváló, Liszt-művet előadó játékával, majd egy különleges bemutató következett: 1988-ban, az Eldorádó című filmben hangzott el Darvas Ferenc és Bereményi Géza közös szerzeménye, a Holokauszt során elhurcolt emberek tiszteletére írt Ősz hajú rongyos nénike című dal.

Ezt újították most fel, és énekelte a közönség általános elismerését kivívva Teszler Nelli társaságában Nógrádi Gergely operaénekes-kántor. A műsor második részében Majdán Béla művelődéstörténész elevenítette fel az alapítvány huszonöt éves történetét. (nool.hu)