Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Óriási lehetőség: Magyarországra költözik a nagy haszid „hippirabbi”
Michael Paley a Newsweek szerint a legbefolyásosabb amerikai rabbik közé tartozik és most a JDC – a Joint – alkalmazottja lesz Magyarországon. Ortodox megújulási mozgalmakból, vallásos ellenkulturális hippikommunákból jött és vált komoly ortodox tanítóvá.

Az első „ellenkulturális” zsinagógák, illetve laza, kommuna-szerű zainagógai, inkább imaközösségek egyikéből érkezett, a legendás Havaurat Salomból. Ott volt a zsidó megújulási mozgalom elindítói között. Járt rekonstrukcionista rabbiképzőbe, aztán magába nyelte az ortodoxia, a neohaszidizmus spiritualitása.

Az amerikai lázadás, a ’60-as, ’70-es évek gyermeke volt és olyan ortodox rabbivá vált, aki a legfontosabb szerepeket töltötte be a zsidó világban Amerikában, legutóbb húsz éven át a NEW York-i UJA-Federation rabbija volt, ő alakította át ezt a szerepet tanítói, közösségszervezői feladattá.

A közösségszervezés feladatát irányzatok, ortodox és nem ortodox közösségek közötti együttműködésként kísérelte meg elképzeltetni, ezen a módon segítette. A világi és rabbinikus kérdésekben egyaránt tanult rabbit néhány évvel ezelőtt a Newsweek besorolta az Amerikai Egyesült Államok ötven legbefolyásosabb rabbija közé. Izgatottan várjuk.

A The New York Jewish Week írása alapján