Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Heti zsidó történelem: Budapesten megszületik egy világhírű zsidó divattervezőlány
Pető Judit, vagyis Judith Leiber tervezte Eisenhower elnök feleségének táskáját, Hollywood legnépszerűbb divattervezői közé emelkedett és ma ünnepli a 97. születésnapját.

Pethő Judit Budapesten, január 11-én, 97 éve sírt fel, egy olyan országban, amely egy vesztett világháború és a friss Trianon-sokk után próbált feltápászkodni és amelynek fővárosát még két éve sincs, hogy tetemre hívta egy lovas tengerész, amiért „vörös rongyokba” öltözködött, ez a korai Horthy-korszak világa. Szebb és vidámabb helyekre is lehet zsidólánynak születni és jobb időkbe. Így alakult.

A papája bankár volt, a mamája otthon volt vele, úgy tervezték, hogy vegyész lesz, kiküldték tanulni külföldre, de még időben visszatért ahhoz, hogy együtt csinálhassa végig a szüleivel a holokausztot itthon. Életben maradt és megismerkedett egy amerikai fiúval, akivel 1946-ban elhagyták Magyarországot. Sokat tanult itthon a tervezésről, jó ízlése volt és az ilyen emberekre vidám élet vár a lehetőségek hazájában. Eltartott egy darabig, amíg megérkezett a vidámság, amíg hagyták érvényesülni a fantáziáját, de végül mégis az ő táskáját, az általa tervezett minta egyik termékét választotta Eisenhower elnök felesége élete párjának beiktatási ceremóniájára, Judith Leiber, a pesti zsidólány pedig az elnöki pár oldalán bevette a Fehér Házat. A szokásos: a legkisebb pesti zsidólány elmegy szerencsét próbálni Amerikába és mindig kiderül, hogy az amerikai álom nem mese. Nem mindig és nem egészen az.

A többi már a közelmúlt, a mögöttünk lévő bő ötven év története némi ráhagyással. A Szex és New Yorkban is szerepel, mert egy sztárdivattervező nélkül nem futhatott le a Szex és New York, ahonnan a lenyűgöző Sarah Jessica Parkert megismerte a világ zsidó és nem zsidó része.

Budapesten nem látott sok fényt Pető Judit, de Amerika Judith Leibereként is a miénk maradt valamelyest, mert minden itt kezdődött. Nem kezdődött szépen, mégis, a színhely adott. Innen kívánunk a korszakos divattervezőnek, Amerika nagyasszonyának, Budapest szülöttének minden jót 97. születésnapjára és sok érdekeset 120 évig, Isten éltesse.