Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Mindenki zsidó akar lenni: filippinók tértek át zsidónak Izraelben
Negyedmillió filippínó vendégmunkás dolgozik Izraelben. A zsidó sajtó lelkesen számol be róla, hogy közülük Lópezék betértek, mivel a gyerekeik már nem akarnak visszamenni a Fülöp-szigetekre, izraelinek érzik magukat. Azt, hogy többé nem hihetnek Jézusban, nehezen fogadták el, de imádják a Jom Kippurt és továbbviszik még nem kóser filippínó éttermüket.

Ők is, mint minden filippínó család, azért jöttek, hogy pénzt keressenek és utána mehessenek haza, kicsit jobb körülmények közé. Ennek már 15 éve. A tel-avivi filippínó, katolikus López-házaspárnak azóta két gyereke született, akik egyedül Izraelben vannak otthon a világon és nem érdekli már őket az őshaza. A pár, akinek jó tapasztalatai voltak Izraellel, úgy döntött, hazát cserél szívében, vagy legalábbis izraeli filippínó zsidók lesznek. Betértek zsidónak az ortodox főrabbinátusnál és állampolgárságért folyamodtak. A családfő hangsúlyozta, hogy az első lökést az a belátás adta, hogy már itt vannak otthon, a hit azután jött csak meg, hogy elkezdték a betérési folyamatot. Ronaldo López, a családfő most, mint mondja, valahol középen van a kérdés megítélésében, hogy Jézus, akinek megváltó voltában egész eddigi életében hitt, megváltó-e vagy sem és egyelőre nem meri megmondani a barátainak és a családi étterem vevőkörének, a filippinó konyhát kedvelő honfitársaknak, hogy betért zsidónak, félnek, hogy elveszítik a barátaikat, nem értik majd meg a döntésüket. Akárhogy is, hiszem, hogy a judaizmus az igazat tanítja – összegez.

Bernadett López, a felesége, jobban aggódik a teológiai problémáknál attól, hogy a fiai el kell menjenek katonának az izraeli hadseregbe, ha ők állampolgárok lesznek, ha erre gondol, elsírja magát, bár ez még viszonylag messze van, mert a fiúk 9 és 13 évesek. Bernadette egyébként a Sir-El, Isten éneke nevet vette fel, amelynél szebbet nem sok zsidó asszony viselhet Izraelben. Abban mindketten egyetértenek viszont, hogy a Jom Kippurnál, az engesztelés napjánál nincs szebb ünnepe Izraelnek, Izrael közösségének, az önvizsgálat és a megtisztulás lehetősége mindkettőjüket mélyen megszólította.

Az étterem menüjét azonban egyelőre még nem teszik kóserré, ha mégis megtörténik és előbb-utóbb meg fog, akkor keressék majd fel a glatt kóser izraeli filippínó zsidók tel-avivi konyháját.

A Jewish Telegraphic Agency írása alapján