Hangjáték Radnóti Miklós életének utolsó hónapjairól CD-lemezen

2024. Április 16. / 19:19


Hangjáték Radnóti Miklós életének utolsó hónapjairól CD-lemezen

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet „Lélek vagyok, élni szeretnék” címmel CD-lemezen adta közre azt a zenés hangjátékot, amely Radnóti Miklós (1909-1944) utolsó hónapjairól szól Kőszegi Ábel: Töredék című munkája, a Bori notesz versei és más költemények alapján. Akkor lennénk a legboldogabbak, ha minden egyes iskola rendelne belőle egy-egy darabot. 

Szívszorítóan szép lett az eredménye annak a kezdeményezésnek, amely Tóth Péter Lóránt versvándor erőfeszítései nyomán a Radnóti-kultusz ápolását szolgálja. A  „Lélek vagyok, élni szeretnék” című hangjáték zenével és dalokkal gazdagított, ugyanakkor nem harsány, hanem nagyon is ízléses, továbbá alázattól áthatott produkció. 

Közreműködik Baráth Hajnal Anna, Bődi Szabolcs, Tóth Péter Lóránt, Zsoldos Ervin.  Rendezte: Hajvert Ákos. 

Az „ízléses” szó itt azt jelenti: az előadók nem a saját személyüket igyekeznek előtérbe tolni – mint sajnos oly sokszor megtörténik egy-egy költői életmű bemutatása esetében –, hanem Radnótit, az embert, és Radnótit, a költőt mutatják be. Nem utolsósorban azt a kort, amely a XX. század nagy magyar klasszikusát a vágóhídra küldte. 

Hangjátékról van szó, ami pontos kifejezés, hiszen ez a munka nem rádiójáték, nem rádiószínház, nem is hangoskönyv. A verseket líraian oldják a zenei betétek, a hangmérnökök pedig kiváló munkát végeztek, hiszen a hangzás professzionális. 

Mindenkinek ajánlhatjuk ezt a nagyszerű lemezt, de igazából akkor lennénk a legboldogabbak, ha minden egyes magyar általános- és középiskola rendelne belőle egy-egy darabot. 

Rendhagyó irodalomóra és rendhagyó történelemóra kerekedne belőle, sőt rendhagyó etikaórán is le lehetne játszani az ifjúságnak. Hátha a fülükbe cseng majd, ha valahol, valamikor, valamiért Embert kell menteni – megint.

Fotó: Tóth Péter Lóránt/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Izrael-Irán: A Mazsihisz üdvözli a magyar kormány reagálását
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi Mózesről
2024. Március 17. / 08:26

Jonathan Sacks rabbi Mózesről